Tæt på verden Danmark fordobler katastrofe-hjælp
Filippinere ramt af flodbølger efter tropisk storm har modtaget nødhjælp og går imod et evakueringscenter. AP Photo
Danmark fordobler sit bidrag til central FN fond. Filippinerne får ekstra nødhjælp efter tropisk storm, der medførte store skader.

Katastrofeberedskabet i Filippinerne opgør tabet af liv under den netop overståede tropiske storm Washi til 1.249. Hertil er 4.594 kommet til skade. 285.000 er evakueret og mange har mistet alt.

Lokale fiskere leder efter lig af beboere, der er suget til havs af vandmængderne. Stormen hærgede mellem 16. og 18. december. En ny storm trækker op efter supertung regn over øen Mindanao.

Den danske udviklingsminister har besluttet at yde 300.000 kroner i nødhjælp til området. FN har bedt om 28 millioner dollars.

De danske penge bruges i samarbejde med en lokal nødhjælpsorganisation. Folk får vand, sanitær hjælp, madrasser, tæpper, mm., oplyser Udenrigsministeriet.

Katastrofer alle vegne

Udviklingsminister Christian Friis Bach har i øvrigt besluttet at fordoble det danske bidrag til FNs centrale katastrofefond. I 2012 vil Danmark sende 100 millioner kroner og hæve sit administrationsbidrag fra 20 til 30 millioner.

FNs katastrofefond (CERF) er oprettet til at tage sig af ”glemte” eller ”oversete” nødhjælpssituationer, hvor det er svært at få internationale donorer til at give penge.

Administrationen er ikke uvigtig, fordi voldsomt mange nødhjælpsorganisationer fra hele verden trænges for at komme til som ved jordskælvet i Haiti i januar 2010.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.