Tæt på verden Den fattige verden frygter også regnen
Kvinder henter vand udenfor Pakistans hovedstad Islamabad. Længere oppe mod nord frygter man oversvømmelser også i år. AP Photo/Muhammed Muheisen
Regnen kom tidligt i år over det nordlige Asien. Befolkningen i Pakistan frygter en gentagelse af 2010s gigantiske oversvømmelser.

I 2010 oplevede Pakistan historiens største oversvømmelser med store tab af menneskeliv og værdier. Nu kommer regnen igen og genopbygningen efter katastrofen er ikke færdig.

Monsunen er kommet en uge tidligere end ventet i Asien. Tung regn er en del af virkeligheden i det nordlige Indien og Pakistan. Skyerne trækker sammen i juli og august og vandmasserne er voldsomme.

Weekendens tunge regn over Pakistan bliver nu afløst af 2-3 dages tørvejr. Så starter det igen, siger meteorologerne. Men de maner til ro. Der kommer mindre regn i år de fleste steder, hedder det. Vurderingen er 10 procent mindre end 2010.

Myndighederne i Lahore beskyldes for at være overrasket over vejret. Elleve mennesker døde under kollapsede huse, skriver Daily Times.

FN forventer, at med mindre vi ser en gentagelse af 2010, vil 5 millioner mennesker i Pakistan blive negativt påvirket. Det drejer sig ikke kun en flygtninge fra oversvømmelserne, men også internt fordrevne fra krig og vold.

Katastrofen i 2010

Da regnen over Pakistan endelig faldt i 2010 blev det ikke den forventede livgivende årlige begivenhed, men et vådt mareridt i episke proportioner. Regnen medførte en katastrofe.

1.750 mennesker døde på grund af oversvømmelserne, skriver AFP. Det økonomiske tab for landet blev 55 milliarder kroner.

Monsunen ødelagde livet for 20 millioner. Elleve millioner blev drevet på flugt af vandmasserne. Halvanden million huse blev ødelagt.

FNs generalsekretær udtalte, at verden aldrig tidligere havde set mage.

Nødhjælp

Mange af de fordrevne har endnu ikke fået sig et nyt hjem, fordi de ingenting ejer. Folk lever i lejre. Frygten for ny regn i juli og august i år er reel.

Kritikere fremhæver, at myndighederne i 2010 var alt for langsomme til at advare imod oversvømmelserne, hvilket kostede dyrt.

Landets økonomi ligger i ruiner, og donorer står ikke i kø for at hjælpe et land, hvor fanatiske grupper gør alt for at skabe kaos. Britisk nødhjælp nåede over en halv milliard kroner.

FNs nødhjælpere var lammede. Ti dage inde i katastrofen havde de kun 16,75 kroner pr. nødlidende person mod knap 2.600,00 kroner pr person ved jordskælvet i Haiti.

Helt elementære ting, som containere til at bringe rent drikkevand til folk, manglede. Planlægningen var horrible. Det skulle der være rådet bod på nu gennem en international indsats.

Noget helt andet er, at det kan være livsfarligt at udbringe nødhjælp på grund af bevæbnede grupper og stridigheder i forskellige dele af landet. Nogle steder er hjælp forbeholdt udvalgte.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.