Cheføkonom tvivler på konservative boligråd
Lars Barfoed er en rar mand, men det er ikke for klogt at lytte til hans boligrådgivning. Foto: Magnus Holm / POLFOTO
Boligrabatter kommer købere, der handler nu, til gode, lover K. Partiet opfordrer til hurtige handler. Økonom er knapt så sikker.

"Der findes ingen rationel grund til ikke at gennemføre en bolighandel i disse dage."

Sådan lød det skråsikkert fra De Konservatives leder, Lars Barfoed, her til eftermiddag på et pressemøde, hvor partiet præsenterede sit valggrundlag.

Men den boligrådgivning skal man nok lige tage med et gran salt, fastslår Christian Hillesøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

"Der er gode argumenter for potentielle boligkøbere til, at de ser tiden lidt an. Især hvis de er i tvivl om økonomien rækker," siger han.

Økonomi- og erhvervsministeren, Brian Mikkelsen (K), opfordrer også boligkøbere til at komme ud af hullerne.

"Der er ikke noget som helst til hinder for, at man ikke skulle kunne købe en bolig, fordi det er win-win," lyder det fra økonomi- og erhvervsministeren, Brian Mikkelsen, og henviser til, at den meget omtalte boligrabat skal træde i kraft med tilbagevirkende kraft fra og med den 20. august.

Men cheføkonomen tvivler.

"Man kan nok diskutere, om det er det, man kan kalde en win-win-situation. Han har jo ret i, at hvis man skal have en bolig og økonomien er til det, så er det selvfølgelig en win-situation på den ene front. Vi kommer dog ikke uden om, at hvis man tage det hardcore økonomisyn på, så er der altså en risiko for, at boligpriserne kan falde," siger han.

"Hvis man ser på danskernes forventninger til boligmarkedet, så er der et klart flertal, som venter, at priserne falder," lyder det videre fra Christian Hillesøe Heinig.

Han peger på tre faktorer som gør, at frygten for prisfald lever; truende arbejdsløshed, et lurende opgør med de billige låneformer og frygten for øget boligbeskatning. Alle tre faktorer som et fald i omkostningerne ved en bolighandel ikke vil rykke ved, slår Christian Hillesøe Heinig fast.

Tilbage står desuden en alvorlig politisk usikkerhed om, hvorvidt suspenderingen af tinglysningsafgiften, ejendomsværdiskatten og grundskylden indtil udgangen af 2012 overhovedet bliver gennemført. Det spørgsmål kom dagens pressemøde hurtigt til at handle om.

Problemet er, at De Konservative ikke vil følge adskillige opfordringer til at gennemføre et hurtigt forlig med den røde blok, som har et identisk forslag klar.

Brian Mikkelsen erkender da også, at løftet, der vil give en besparelse på gennemsnitlig 36.400, hvis man køber en bolig til to millioner kroner, er afhængigt af en blå valgsejr.

"Man kan være heldig at få gevinsten, hvis vi får det flertal, vi gerne vil," siger han.