Catalanske separatister pønser på erklæring om løsrivelse

Carls Puidgemont, præsident i Catalonien, antyder, at regering er tæt på at erklære regionen uafhængig.
En mand holder det catalanske uafhængighedsflag op i Pineda de Mar.
En mand holder det catalanske uafhængighedsflag op i Pineda de Mar. Foto: Lola Bou/AFP

Den catalanske leder, Carles Puigdemont, vil komme med en erklæring klokken 21.00 onsdag aften, siger en regeringskilde i Catalonien til Reuters.

Der er ikke oplyst, hvilke type erklæring det er.

I et interview, som BBC bragte onsdag morgen, sagde Puidgemont, at det kun er et spørgsmål om få dage, før Catalonien vil erklære sig uafhængigt af Spanien.

- Regeringen i Catalonien vil handle enten i slutningen af denne uge eller i begyndelsen af næste, sagde han.

Han kaldte det en stor fejl, hvis den spanske regering gør forsøg på at overtage styringen i Catalonien.

De to partier Junts pel Si og CUP, der begge går ind for catalansk løsrivelse, har bedt om, at parlamentet i Barcelona indkaldes mandag, skriver avisen La Vanguardia.

Det foreløbige resultat af søndagens folkeafstemning viser, at 90 procent stemte for løsrivelse. Men valgdeltagelse var kun 42 procent.

Det kan delvist skyldes, at spansk politi på flere valgsteder forhindrede vælgerne i at stemme.

Den spanske regering og højesteret havde erklæret den catalanske folkeafstemning søndag ulovlig og i strid med forfatningen.

Tyskland følger situationen tæt. Den tyske regering understreger onsdag, at det må være den spanske forfatning, der har forrang.

- Tyskland følger udviklingen tæt. Vi har en stor interesse i Spaniens stabilitet, siger forbundskansler Angela Merkels talsmand, Steffen Seibert.

- Derfor er det vigtigt, at retsstatens love overholdes, påpeger han.

Han beskriver konflikten mellem regeringen i Madrid og Catalonien som et internt anliggende. Men han understreger, at enhver løsning "kun kan findes inden for den spanske forfatnings rammer og den demokratiske orden".

Uroen i Spanien kan aflæses på de europæiske børser onsdag med vigende kurser. Den spanske Ibex-børs faldt for første gang siden marts 2015 til under 10.000 point.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.