Og årets tude-Oscar går til…

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Hm, måske skulle overskriften hellere have været ’Oscar-akademi giver klø til Latterbevægelse’. Eller måske endda ’Oscar-akademi giver kø hos Latterbevægelse’.

For ikke alene er prestige-nomineringerne igen i år gået til alle de alvorstunge dramaer, selveste Susanne Bier er også blevet indstillet til en Oscar for ’Efter Brylluppet’. Øv, den sved nede i grineklubben.

Selv om man er udstyret med både grinebid og kunstig startlatter, så gør det nas, når Susanne kører sin følelses-kanon i stilling. Engang blev hun kaldt for Danmarks svar på Barbara Cartland, men det er næsten al for venligt.

Nok ligner Biers produktioner mest af alt filmatiseret trivial-litteratur, men faktisk er især ’Efter Brylluppet’ en smertebombe af den mere snedige slags. En hel strimmel af nysseligt indpakkede tudekiks, som slår hårdt, når man først har knappet op og slugt præmissen. Hvis man altså sluger præmissen. Det gjorde konen, da vi for nylig så filmen sammen på dvd. Hun græd som pisket.

Det er derfor med et vist forbehold, at jeg ønsker Susanne Bier og vort selvforlibte filmland tillykke med nomineringen. For hvad er det lige, at ’Efter Brylluppet’ fortæller os om tilværelsen som sådan? Hvad er det for en mental eftersmag, man sidder tilbage med, når rulleteksterne farer forbi? For de svært melodramatiske er det vist mest noget med salte tårer, for os andre er det blot endnu et raffineret reklamestunt for Kleenex.

Bevares, skuespilmæssigt bliver ’Efter Brylluppet’ båret fornemt i mål, men den kan på ingen måde blande sig på film-verdensholdet ’07. Her er det for tiden film med politiske undertoner, der møver sig ind. ’Babel’, ’Blood Diamond’, ’Children of Men’, De andres liv’. Film, der taler både til hjerte og hjerne.

Tag sidste års store Oscar-vinder, ’Brokeback Mountain’, som jeg ikke engang tør leje af frygt for, at de nede i den lokale Blockbuster, tror, jeg er bøsse. Se, det er en film med et budskab. Hos Oscar-akademiet savner jeg en melding om, at grining er sundt.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.