Administration 

Blogger: En skideballe for nazi-sammenligning

"Min skuffelse går ikke på, at Avisen.dk refererer ordret, men på at man valgte den ”slående rubrik” fremfor den mere dækkende."

Johnny Larsen er opvokset på Nørrebro i København. Mod alle odds fik han en uddannelse som journalist i 1987 - efter 17 år som ufaglært og derfor temmelig nedslidt.

Han har skrevet en bog, sange og en opera, og lidt af manglende evne til at holde mund. Johnny været ramt af depression siden børneårene og har været selvbehandlet, indtil han blev ramt af svær sygdom i 2009.

 

Følg Johnny Larsen på Twitter

DET ER så trist, når en man stoler på, ikke længere helt er til at stole på. Sådan har jeg det med det medie, som jeg i årevis har betragtet som et af de, der var dybt saglige. Mit samarbejde med to chefredaktører har givet mig indtryk af en samvittighedsfuld redaktion, en god og solid tilgang til journalistik.

Nu sidder jeg så med den her fornemmelse af, at jeg er blevet snydt, og at redaktionen har valgt den alt for nemme løsning: Nemlig at laste budbringeren i stedet for at bringe budskabet.

I sidste uge stillede Jan Hoby op ved en demonstration foran jobcenteret på Lærkevej i København og påpegede, at ingen kan løbe fra sit ansvar. Derfor (sagde han), har sagsbehandlere på et jobcenter samme personlige ansvar som fangevogterne i Auschwitz. Hoby sagde ifølge Avisen.dk:

”De er socialiseret ind i det brutale system, som politikere har skabt gennem reformer. De har et ansvar. Det er ikke sådan, at du kan stå inde ved gasovnen i Auschwitz og sige; jeg er bare almindelig administrativ medarbejder”.

Jeg var ikke tilstede ved demonstrationen og kender kun Hobys tale fra Avisen.dks referat, og fra Hobys forklaring (som burde være unødvendig), hvor han ganske korrekt skriver:

"Der påhviler derfor alle mennesker et ansvar og en moralsk pligt til konstant at tænke over det system, man befinder sig i. Derfor er der også en eksistentialistisk undertone i Hannah Arendts teorier, fordi hun påpeger, at man har friheden til at sige nej.”

JAN HOBY udtaler sig altså på baggrund af Arendts arbejde og tanker, og når man følger videre og inddrager resultater og konklusioner fra Stanley Milgrams eksperimenter, så er beskeden jo lysende klar: Ingen kan løbe fra sit personlige ansvar, men alle gør deres bedste.

Hoby bliver af borgmester Anna Mee Allerslev beskyldt for at sammenligne sagsbehandlere med ”fangevogtere i nazisternes koncentrationslejre”, og derfra ruller lavinen. Jan Hobys udsagn skifter karakter i Avisen.dks overskrifter, og bevæger sig fra det næsten saglige til en 100 procent forvanskning af udsagn og indhold.

Den første overskrift er ”Medarbejdere er som fangevogtere i Auschwitz”, og her lader Avisen.dk Allerslev slippe afsted med at fralægge sig sit personlige ansvar og vildlede hele Hobys udsagn.

Nu går det stærkt, og Hobys partifæller tager afstand fra ”nazisammenligning” og snart er andre fagforeningsformænd ”chokerede”, og i den seneste epistel i sagen er første linje i avisens rubrik: ”Efter nazi-sammenligning”.

DEN USAGLIGE hetz mod Jan Hoby, som Avisen.dk har kørt i stilling er direkte usmagelig, og den er i modsætning til Jan Hobys ord og mening med dem lige til at skære ud i pap. Det er ikke journalistik, men ren og skær hetz. Lad os så sige, at der røg en finke af panden, sådan som jeg troede, da jeg læste den første artikel, men det er tydeligvis en holdning, hvor fejlen gøres større og værre i stedet for at blive rettet og beklaget. Dermed placerer Avisen.dk sig på samme side som sagsbehandlerne og politikerne: Lad være med at tage ansvar, find en anden du kan give det!

Avisen.dk svarer

Blogger Johnny Larsen mener, Avisen.dk har kørt hetz mod Jan Hoby og forvansket hans udsagn. Redaktionen har loyalt citeret og videreformidlet fra Jan Hobys tale og efterfølgende interview med Avisen.dk, og desuden bragt et blogindlæg fra Jan Hoby, der ikke har fundet anledning til at udtrykke utilfredshed med Avisen.dk. 

Det er redaktionens opfattelse, at når man nævner Auschwitz, fangevogtere og KZ-lejre, så bruger man en retorik, der også handler om nazisme. 

 

UDVID

Lad mig slå fast: Sagshandlerne HAR er stort personligt ansvar. De har muligheden for at sige nej, men det gør det ikke. De arbejder videre. Nogle siger, at de protesterer overfor ledelsen, og dermed er de altså ansvarfri. Sådan er det ikke. De har STADIG ansvaret for deres handlinger, og hvis de er overbeviste om, at de gør noget forkert, men alligevel fortsætter. Hvad skal man så sige? Man kan jo sige, at de har et lige så uafrysteligt ansvar som fangevogterne i Auschwitz, og man vil have ret!

STANLEY MILGRAM viste os, at folk helt uden risiko for straf eller andet pres/tvang var villige til at påføre andre mennesker en livstruende smerte, og at de mennesker, der påførte smerten, måske protesterede, men fortsatte, hvis forsøgslederen sagde, de skulle. Fællestrækket for disse mennesker kunne ikke få sig selv til at sige, at det var deres personlige ansvar, men mente i stedet, at ansvaret lå på den der sagde, at de skulle torturere.

Ansvaret påhviler den, der handler/ikke handler. Derfor er der ingen forskel i graden af ansvar, som man kan tillægge sagsbehandlere på jobcentre og fangevogtere i Auschwitz. Derfor gør Hoby ikke sagshandlere til nazister, men til ansvarlige, og hvis ikke sagsbehandlerne erkender det, så gør de sig blot endnu mere skyldige, for der findes ikke meget, der i så høj grad trænger til civil ulydighed, som den uretfærdighed sagsbehandlere dagligt påfører syge og arbejdsløse.

MIN SKUFFELSE går ikke på, at Avisen.dk refererer ordret, men på at man valgte den ”slående rubrik” fremfor den mere dækkende. Sådan som jeg har forstået Hoby er der alene tale om den ikke særligt rubrikvenlige holdning om ”ansvarssammenligning” mod den mere slagkraftige ”nazi-sammenligning”. Allerede i den første artikel om sagen bringer Avisen.dk ”nazi-” på bordet, og er dermed delagtige i af aflede debatten, som alene burde handle om ansvar.

Se Stanley Milgrams lydighedseksperiment her

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

kæmpe bunker af kompost
Nyheder

Firma i Roskilde lugter som en rådden skraldespand

en strand i skyet vejr
Nyheder

Først på søndag ser vi solen

En mand med briler og jakkesæt
Nyheder

Hver femte dansker skylder det offentlige penge

felix smith
Kendte

Kvinde til Felix Smith:
- Du har flot hår, men ...

dyrt ur
Nyheder

Du kan få bøde for, at købe drømmeuret med kontanter

forurenet grund
Nyheder

Tusindvis af grunde
kan være forurenet

tinderboxfacade
Nyheder

Tøjkæde knækker og går konkurs

legomodellen afsløres
Helt vildt

Vildt: Tom Kristensens Le Mans-vinder bygget i Legoklodser

Ambulance
Krimi

Treårig dreng død efter ulykke på legeplads

 Bob Enyart
Corona

Vaccineskeptiske radioværter dør på stribe

snus
Sundhed

Snus giver unge varige skader på tænder og i mund

Københavns Byret i København
Krimi

Filmmand sigtet for

voldtægt

Østre Landsret
Krimi

Apoteker bedøvede og voldtog ung kvinde

anne louise hassing poserer
Kendte

Skuespiller smed 10 kilo:

Det har ændret mit liv

pia kjærsgaard taler i folketinget
Nyheder

DF-lokalformand:

Lad Pia overtage

formandsposten

par sidder i vildmarksbad
Livsstil

Undgå skader:

Sådan sikrer du haven

mod efterårets vejr 

elton john taler i mikrofon
Kendte

Skal opereres:

Elton John udskyder

sit farvel til Danmark 

Vladimir Putin sidder ved bord
Corona

Stort smitteudbrud

sender Putin i isolation 

gås skræpper
Dyreliv

Kan du banke en gås

i en slåskamp? 

jorden set fra rummet
Nyheder

Professor: Om få år

kan tusinder stå i kø

til tur i rummet

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Ny rekord: Millionregn

over danskerne

pele smiler
Sport

Legenden er i bedring:

Jeg vil spille 90 minutter

plus tillægstid

britney spears kigger
Kendte

I top 100: Hyldest til

Harry, Meghan og Britney

raketopsendelse fra florida
Helt vildt

Første rumturister

er sendt i kredsløb 

miljøminister lea wermelin taler
Nyheder

Jyske borgmestre

afviser regeringen

morten olsen
Sport

Morten Olsen indlagt med corona - kæmper med kronisk træthed

en fiskehejre
Dyreliv

Nyt våben i
kampen mod rotter

linse ved demonstrationen
Kendte

Linse i modvind: Fond opløst - deltog i Men in Black-demo

nemid-kort
Krimi

Pas på - svindlere benytter hul mellem NemID og MitID

skuespilleren esben dalgaard smiler
Kendte

Dansk skuespiller: 
Kræften er vendt tilbage

Aly Raisman, Simone Biles, McKayla Maroney og Maggie Nichols
Sport

Sex-misbrugte stjerneatleter angriber FBI

person bliver testet for covid-19
Corona

Professor sår tvivl om danske corona-tal

filmplakat med trine dyrholm
Film og TV

Store roser til

dansk storfilm:

Bedste i årevis

villavej med skilt med nabohjælp
Krimi

Nu stiger risikoen
for indbrud

tivoli om aftenen
Nyheder

Det lysner i Tivoli  

ung mand får vaccination i skulderen
Corona

Styrelse: Vaccinationsmål kan blive svært at nå

prins William og Harry står ved statue af Diana
Kongelige

Prins Harry fylder år:

Skriver bog om sit liv 

jacob haugaard  og danseren Camilla Dalsgaard poserer
Film og TV

Vild med dans-debutant:

Håber Haugaard kan

trække stemmer

mand på cykel i regnvejr
Nyheder

Frem med regntøjet: 
Der kommer meget vand  

Afkrydsede tal på lotto-kupon
Nyheder

Vandt 6,5 millioner

i Lotto: ”Nu er der råd

til nye badebukser”

Lars Løkke Rasmussen taler
Nyheder

Løkkes parti er klar

til næste folketingsvalg

donald trump taler
Nyheder

Frygtede Trump ville trykke på knappen

Mobiltelefon med facebook-app
Nyheder

Private udbyder lån på Facebook:

Kan blive dyrt og farligt

britney spears vinker
Kendte

Slettede topløse

billeder: Britney

gik i sort 

alligator på græs
Nyheder

Alligator fundet med

menneskerester i maven

Norm Macdonald
Underholdning

Canadisk tv-stjerne

er død

Peter Madsen under et foredrag længe før, han dræbte Kim Wall.
Nyheder

Vil forbyde

fængsels-dating

de mange delfiner ligger på land mens vandet er blodrødt bag dem
Nyheder

Over 1400 delfiner

dræbt på Færøerne

En osende udstødning på en sort bil fotograferet nedefra.
Biler

Nye miljø-zoner:

Tjek hvor din

bil må køre

En række dyre biler blandt andet fra Porche holder parkeret
Krimi

Dømt for kloning

får nedsat straf

En politibil med udrykning der suser igennem en gade.
Krimi

Beder om hjælp

til million-kup

Eb kvinde i bikini i en park hun hælder koldt vand ud over sig.
Nyheder

Antallet af ekstremt

varme dage fordoblet

på 32 år

Patrick Nielsen med tatovering op ad hele halsen og et tomt blik.
Krimi

Patrick Nielsen vil

blive bag tremmer

Kærshovedgård der består af flere røde barakker med sorte tag.
Krimi

Mistænkt for terror

kræver sin frihed 

spækhugger
Helt vildt

Gribende video:

Spækhugger ene og forladt

Sofie Carsten Nielsen taler ved et pressemøde.
Nyheder

Dømt for dødstrusler

mod partileder

cola
Nyheder

Carlsberg:

Tilbagekalder Coca Cola

Køer
Nyheder

Køer lærer at gå på toilettet

Ditte Julie
Kendte

Bagedyst-stjerne nyder singlelivet

Boris
Nyheder

Boris Johnsons mor er død

lejlighed
Nyheder

Slår alle rekorder:

Lejlighed til 30 millioner

Nyheder

Ny barselsmodel til både far og mor

Nyheder

Forbyder træning i sports-bh

hollywood
Kendte

Hollywood-stjerne: Afslører livsfarlig kamp mod covid-19

Michelin
Nyheder

Michelinstjerner er godt for turismen

Mange fine kokke omkring et firkantet bord med mad
Mad og drikke

Dagens spørgsmål:

Hvad betyder Michelinstjerner for dig

En mand i blåt forklæde
Mad og drikke

Efter 14 års venten:

Noma får tre stjerner

En smilende prins Andrew
Kongelige

Prins Andrew går til modangreb i Epstein-sag

hjorte i naturen
Dyreliv

Sæson for krondyr i brunst

En fodboldspiller i sort jubler
Sport

Anders Dreyer scorer hattrick i drømmedebut

Nyheder

Mette Frederiksens nærmeste stopper

En ældre mand i solen
Kendte

Chok:

Cosby tilbage på tv

par poserer for kameraet
Kendte

Knust af sorg: 
Vi har mistet vores søn

person med masser af æbler i hænderne
Mad og drikke

Sådan bruger du

havens sure æbler 

Underholdning

DR-serie kuldsejlet:

Nu stopper dramachef 

birthe kjær smiler
Kendte

Stor hæder

til Birthe Kjær 

skuespillere poserer
Film og TV

Nu kommer

Hvidstengruppen 2

gade i herning
Krimi

Kniv fundet i kloak:

Formentlig brugt til drab

prins nikolai smiler
Kongelige

Prins Nikolais 
lejlighed til salg

kok i restaurant
Nyheder

Venter i spænding:

I dag uddeles der stjerner