Blogger: Dansk erhvervsliv forstår ikke, at er søvn det nye sort

Danmark

Jonathan Løw er iværksætter, foredragsholder og rådgiver indenfor innovation, iværksætteri og ledelse. Du kan følge Jonathan Løw’s arbejde på LinkedIn og Facebook.

AMAZON-STIFTER Jeff Bezos og Facebook-topchef Sheryl Sandberg har brug for 8 timer. Bill Gates fra Microsoft 7 timer, mens Richard Branson nøjes med 6. Alle fire har imidlertid det seneste år været ude i offentligheden og betone vigtigheden af … søvn!

Det er tankevækkende, at hvor debatten omkring dansk erhvervsliv og danskernes arbejdsmoral ofte bliver til en fortælling omkring nødvendigheden af at arbejde endnu mere og hårdere for at klare os i den internationale konkurrence, så går trends i udlandet i den stik modsatte retning.

Senest udgav stifteren af The Huffingpost Post, Arianna Huffington, bestselleren ”The Sleep Revolution”, hvor budskabet er, at søvn og restitution i fremtiden er fuldstændig fundamentalt for enhver succesfuld erhvervsleder og dermed også virksomhed.

DET INTERESSANTE ved præcis Arianna Huffingtons historie er, at det i offentligheden ofte var fortællingen, at Huffington lykkedes med at skabe medievirksomheden, fordi hun arbejdede i døgndrift og da også måtte betale prisen for dette, da hun i 2007 gik ned med stress. En fortælling der også tidligere blev fortalt om undertegnede, indtil jeg gik ud og dementerede den.

Ergo havde offentligheden, indtil Arianna Huffington gik ud med den sande version en række år senere, bekræftet myten omkring, at man må ofre ’det hele’ for at lykkes. Imidlertid har Huffington senest i et interview med CNBC i 2017 forklaret, at sandheden var den stik modsatte. Det var først, da hun kom tilbage fra sit kollaps i 2007 og begynde at fokusere på søvn og restitution, at The Huffington Post virkelig begyndte at trives og lykkes som virksomhed:

"I can tell you with authority that when I'm exhausted, when I'm running on empty, I'm the worst version of myself. I'm more reactive. I'm less empathetic. I'm less creative. And all of us can testify to that."

HISTORIER SOM DENNE, og i det hele taget de nye tendenser fra USA, stemmer glimrende overens med forskningen på området. Vi ved efterhånden rigtig meget om, hvor vigtigt søvn, pauser, restitution og ferie er for at kunne tænke kreativt og præstere optimalt, når vi så rent faktisk arbejder og er på. Dette til trods så har jeg over flere omgange måttet tage nogle ganske hårde kampe med markante stemmer i dansk erhvervsliv, som stædigt fastholder, at man aldrig kan lykkes med at skabe en stor vækstvirksomhed, hvis man ikke er villig til at sove på kontoret og arbejde, indtil man segner.

HELDIGVIS VISER udmeldingerne fra nogle af verdens førende iværksættere og innovatører nu igen, at denne agenda er mere væsentlig end nogensinde. Som bl.a. den anerkendte hjerneforsker Jeffrey Iliff har dokumenteret, så er længere tids underskud af søvn faktisk livsfarligt for vores hjerner. Søvn er med til at fjerne skadelige affaldsstoffer fra vores hjerne, og når vi igennem årevis undlader at restituere igennem søvn, så nedsætter det ikke blot vores performance på den korte bane. Det øger også markant risikoen for sygdomme som demens og parkinsons på den længere bane.

Omvendt betyder tilstrækkelige mængder af søvn og restitution, at stress reduceres i kroppen. Det holder også hjertet rask, reducerer risikoen for inflammation, gør dig bedre til at koncentrere dig og reducerer risikoen for at udvikle en depression.

Netop derfor er søvn det nye sort!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Kendte

Megastjerne afslører:

Jeg blev taget til fange,

dopet og voldtaget