Tæt på verden

Biobenzin-marker kan fodre 127 mio. sultne

EU kommissionen foreslår at lægge låg på støtte til at lave mad om til bio-energi men først i 2020.
Fødevarepriserne stiger på grund af dyrkning af mad til bio-energi
Fødevarepriserne stiger på grund af dyrkning af mad til bio-energi CC BY via flickr.com michaelnpatterson

På et energiministermøde i Cypern mandag har EU indledt en debat om at holde op med at bruge fødevarer som erstatning for benzin. I hvert fald foreslår kommissionen at lægge låg på mængderne.

Ifølge den britiske NGO Oxfam kunne EU-lande lande i stedet for energi hvert år dyrke hvede og majs nok til 127 millioner mennesker.

Det ville tøjle de vilde fødevarerpriser, der i sommer har været rekordhøje. Tårnhøje priser på råvarer inviterer til spekulation og skaber sult og fattigdom i fattige lande.

2020 spøger

Magasinet EUObserver.com har set kommissionen oplæg til en stramning i brugen af raps og soya til bio-energi. Men der foreslås et fem procent låg på subsidieret produktion i 2020.

EU lovgivning kræver i dag, at 10 procent af energi til transport kommer fra rene kilder for at nedbringe udledningen af skadelige miljøgasser. Det mål skal nås i 2020 og med til at presse madpriserne.

EU pumper penge ind i bioenergi med beløb svarende til 1.666 kroner pr. borger om året, oplyser tidsskriftet. Milliarder gives i skattelempelser. Oxfam vil gerne have alle subsidier fjernet straks.

Tæt på verden

Journalister, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.