Tæt på verden Biobenzin-marker kan fodre 127 mio. sultne
Fødevarepriserne stiger på grund af dyrkning af mad til bio-energi CC BY via flickr.com michaelnpatterson
EU kommissionen foreslår at lægge låg på støtte til at lave mad om til bio-energi men først i 2020.

På et energiministermøde i Cypern mandag har EU indledt en debat om at holde op med at bruge fødevarer som erstatning for benzin. I hvert fald foreslår kommissionen at lægge låg på mængderne.

Ifølge den britiske NGO Oxfam kunne EU-lande lande i stedet for energi hvert år dyrke hvede og majs nok til 127 millioner mennesker.

Det ville tøjle de vilde fødevarerpriser, der i sommer har været rekordhøje. Tårnhøje priser på råvarer inviterer til spekulation og skaber sult og fattigdom i fattige lande.

2020 spøger

Magasinet EUObserver.com har set kommissionen oplæg til en stramning i brugen af raps og soya til bio-energi. Men der foreslås et fem procent låg på subsidieret produktion i 2020.

EU lovgivning kræver i dag, at 10 procent af energi til transport kommer fra rene kilder for at nedbringe udledningen af skadelige miljøgasser. Det mål skal nås i 2020 og med til at presse madpriserne.

EU pumper penge ind i bioenergi med beløb svarende til 1.666 kroner pr. borger om året, oplyser tidsskriftet. Milliarder gives i skattelempelser. Oxfam vil gerne have alle subsidier fjernet straks.

Tæt på verden

Journalister, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.