Berøring og krænkelser: Kvinder udsættes for sexchikane på havet
- Der skal en kulturændring til, hvis denne her adfærd skal ændres. Og der skal også noget mere opmærksomhed på problemet, siger siger Lisbeth Skræ, der er forfatter til en ny rapport om seksuel chikane i handelsflåden. Foto: Scanpix arkiv
Der skal ruskes godt op i kulturen inden for dansk søfart. Det mener forfatteren til en ny rapport om seksuel chikane i handelsflåden.

Der skal ruskes godt op i kulturen inden for dansk søfart. Det mener forfatteren til en ny rapport om seksuel chikane i handelsflåden.

For når kvinder går ombord på et skib, er de meget mere udsatte for at opleve krænkende adfærd end gennemsnittet for kvinder.

- Det kan være berøringer eller især, at man bliver krænket på sin faglighed på grund af sit køn. Det er der rigtigt mange kvinder, der har oplevet, og de finder det også meget krænkende, siger Lisbeth Skræ til DR Syd.

Hun er forfatter til rapporten "Seksuelle krænkelser mod kvinder i den danske handelsflåde".

Rapporten konkluderer, at 37 procent af kvinder, der arbejder på havet, har været udsat for seksuelle krænkelser inden for det seneste år. 78 procent har oplevet det på et eller andet tidspunkt i løbet af deres maritime karriere.

Hvis problemet skal løses, er der kun én vej frem, mener Lisbeth Skræ.

- Der skal en kulturændring til, hvis denne her adfærd skal ændres. Og der skal også noget mere opmærksomhed på problemet, siger hun.

Desuden efterspørger Lisbeth Skræ en lovændring på området. På nuværende tidspunkt er det nemlig ens eget rederi, der skal behandle klager, og ikke Søfartens Arbejdsmiljøråd.

- Man kunne i hvert fald starte med at ændre arbejdsmiljølovgivningen, så den ligner den, der er på land. Det gør den ikke på det her område, som det er nu, siger Lisbeth Skræ.

Lisbeth Skræ underviser til dagligt fremtidens skibsbesætninger på SIMAC, Svendborg International Maritime Academy, og her er man nu begyndt at undervise i, hvad der er god opførsel til søs.