Berlau: Vi risikerer apatiske unge på kontanthjælp
Formanden for Dansk Socialrådgiverforening kalder det total mangel på koordination og kommunikation, at man i ét ministerium - Beskæftigelsesministeriet - finder pisken frem for at få unge i uddannelse, mens man i et andet ministerium sætter barrierer op for, hvem der kan komme ind på erhvervsuddannelserne. Scanpix, arkiv: Linda Kastrup
Karakterkravet på erhvervsuddannelserne kan i værste fald gøre unge til modløse kontanthjælpsmodtagere. Man bruger pisk mod dem i ét ministerium og sætter barrierer op i et andet, siger formanden for Dansk Socialrådgiverforening.

En gruppe unge risikerer at måtte sejle deres egen triste sø, når erhvervsuddannelserne til sommer smækker døren for dem, der ikke kan mønstre karakteren to i dansk og matematik, eller som har fået prædikatet “uegnet”.

Det frygter formanden for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau, der kalder det “den værste form for ‘silo-tænkning’ man kan forestille sig,” når man i Beskæftigelsesministeriet vil have unge i job eller uddannelse, mens man i Undervisningsministeriet gør det sværere at komme ind på erhvervsuddannelserne.

LÆS OGSÅ: Til sommer bliver 5.500 unge afvist af erhvervsuddannelserne

-Man har lavet hver sin reform uden at koordinere. Med kontanthjælpsreformen insisterer man så meget på, at unge skal i uddannelse, at man ligefrem indfører økonomiske incitamenter, der sender folk ned under fattigdomsgrænsen. Man bruger i den grad pisken. Samtidig lægger man i et andet ministerium barrierer ind for de unge, siger Majbrit Berlau.

Et ungt apatisk menneske

Avisen.dk kan i dag fortælle, at cirka 5.500 af de unge, der normalt søger ind på erhvervsuddannelserne, til sommer vil blive afvist, fordi deres karakterer ikke er gode nok. 2.500 af dem unge skal så samles op af Den Kombinerede Ungdomsuddannelse, som er et nyt tilbud, der endnu ikke er færdigstrikket. Men hvor skal resten gå hen, spørger flere kilder i dag.

LÆS OGSÅ: Helle T. til lærlinge: Jeg bliver helt blød om hjertet

Skrækscenariet er, at de ryger på kontanthjælp og gradvist bliver mere og mere modløse, siger Majbrit Berlau.

- Den værst tænkelige situation er, at vi får unge, der kommer til at leve i årevis på meget lave ydelser. Så havner de i fattigdom. Fattigdom over længere tid skaber en demotiveret livssituation, det ved vi. Det skaber apati, og så har vi et 22-årigt ungt menneske, som det bliver rigtig svært at få videre.

Har en stor samling nederlag

Undervisningsminister Christine Antorini (S) siger til Avisen.dk,  at de unge vil blive samlet op af andre tilbud. Eksempelvis en ny erhvervsrettet 10. klasseslinje, produktionsskoler, enkeltfag og VUC, ligesom der kommer turbo-sommerkurser, der skal give dem det faglige løft, så de kan komme ind på en erhvervsuddannelse.

LÆS OGSÅ: Stefan er Danmarks bedste - og arbejdsløs

For mange af de unge i restgruppen handler det dog om at tilbyde noget anderledes undervisning og give dem en tæt mandsopdækning, mener Berlau.

-Det er ikke hr og fru Hansens børn, vi taler om her. Centralt for dem med skrøbelige uddannelsesbaggrunde er, at de stort set kun har nederlag bag sig. Det er helt afgørende, at de får målrettet hjælp og individuel tid med en lærer. Jeg forstår godt, at man gerne vil have et solidt niveau på erhvervsuddannelserne. Men fordi man har en dårlig 9. klasse, bliver man ikke nødvendigvis blive en dårlig tømrer.