Eksperter: Hvor er ambitionerne på uddannelsesområdet?
Har regeringen har opgivet sin målsætning om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse? Ja, mener flere eksperter. Colourbox
Har regeringen har opgivet sin målsætning om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse? Det mener flere eksperter.

- Se 100 unge mennesker for jer. Ud af de 100 skal 95 have en uddannelse. Det vil vi måles på. Det vil jeg måles på, lød det fra S-formand Helle Thorning-Schmidt på Socialdemokraternes kongres i 2010.

Målet om en ungdomsuddannelse til mindst 95 procent af en ungdomsårgang skrev hendes ny regering også ind i regeringsgrundlaget året efter. Nu, fire år senere, peger flere på, at retorikken på uddannelsesområdet er ændret. De 95 procent er forsvundet og byttet ud med mantraet om, at alle skal blive så dygtige, som de kan, skriver Ugebrevet A4.

- Regeringen har aflyst 95 procents-målsætningen. Den er ikke nævnt med et ord i reformen. Men vi må rose ministeriet for at have haft succes med at gennemsætte sin retorik. Man har vendt dagordenen på en tallerken. Nu handler det om, at uddannelsernes kvalitet skal styrkes – ikke at alle skal have en uddannelse, vurderer Peter Koudahl, docent på Nationalt Center for Erhvervspædagogik under professionshøjskolen Metropol.

Også direktør for Danske Erhvervsskoler Lars Kunov undrer sig over, hvor ambitionen om uddannelse til de 95 procent er blevet af.

- Det har jeg ikke hørt politikerne sige længe, siger han til Ugebrevet A4.

Ifølge Undervisningsministeriet vil der til sommer stå 5.500 unge, der tidligere ville være startet på en erhvervsskole, men som nu risikerer at møde en lukket dør. 
Det skyldes, at de som følge af regeringens reform af erhvervsuddannelserne nu skal have 2 i dansk og matematik samt erklæres egnede for at komme ind.   Det bekymrer Peter Koudahl.

På erhvervsskolerne regner man med et fald i antallet af elever på 10-12 procent alene på grund af adgangskravet. Derudover forventer skolerne et større frafald af elever, der enten selv stopper, eller bliver bedt om at forlade skolerne, fordi de ikke kan følge med i undervisningen.

Både Peter Koudahl og Lars Kunov påpeger, at politikerne har taget det bløde mantra fra Folkeskolereformen til sig. De taler nu om, at “Alle skal blive så dygtige, som de kan” i stedet for målet om 95 procent med ungdomsuddannelse inden 2015.

Over for Ugebrevet A4 slår undervisningsminister Christine Antorini (S) fast, at målsætningen om 95 procent skal nås - samtidig med at alle skal blive så dygtige, som de kan.

- Vi har blikket stift rettet mod det mål. De nyeste tal fra januar viser, at 94,8 procent af pigerne får en ungdomsuddannelse, og den målsætning er nået to år før tiden. Det er derfor, vi laver de her uddannelsesreformer. Det er for at give de sidste en mulighed. Vi vil i mål, og vi er faktisk tæt på, siger undervisningsministeren til Ugebrevet A4.