Store Bededag er dagen hvor alle - også bageren - før i tiden skulle holde fri fra arbejde og i stedet bede og gøre bod. Sådan besluttede kongen det i 1686, og lige så hurtigt indså bagerne, at folk havde brug for bagerbrød, de selv kunne varme på fridagen.
Dermed var de varme hveder opfundet.
Store Bededag blev indstiftet af Hans Bagger, biskop over Rosilde Stift, og samtidig afskaffede kirken en længere række af bods- og bededage.
Kirkeklokker indvarslede den store helligdag allerede torsdag aften, og derefter var alt arbejde forbudt, så mange steder gik borgerne i stedet en tur - for eksempel på voldene omkring København.
Og når man nu havde købt hvederne, så gik man hjem og spiste nogle af dem med det samme. Og varmede resterne dagen derpå.
Vil man selv bage hveder er her en lækker opskrift på 12 hveder.
25
g gær, 3 dl mælk, 40 g smeltet smør, 1 tsk salt, 1 spsk sukker, 50 g
kartoffelmel, 1 tsk kardemomme, 1 æggehvide og ca 450 g hvedemel.
Bland
smør, mælk, salt, sukker og kardemomme. Rør gæren i. Derefter
kartoffelmel, æggehvide og hvedemel til dejen kan æltes. Lad den hæve i
to timer.
Form 12 boller og stil dem helt tæt - for eksempel i en
lille bradepande. Pensel med vand og bag dem ved 200 grader midt i
ovnen i 20 minutter.
Lad hvederne køle af, flæk dem og rist dem i ovnen eller på brødristeren.