Arbejdsnarkomaner risikerer overdosis
45-årige Lauro Sabeniano regner med at arbejdspresset er steget ved udgangen af 2012. Han er ikke den eneste. Klaus Lange
Få danskere tror, at arbejdsbyrderne falder. Men næsten 40 procent forventer, at arbejdspresset er steget ved udgangen af 2012.

”Det er nok ikke tvivl om, at der kommer mere pres på fremover i forhold til mit arbejde,” siger 45-årige Lauro Sabeniano.

Han kører med pakkepost for Post Danmark. Avisen.dk møder ham på Elmegade i København.

”I min branche er der konkurrence, og det er blevet hårdere. Man må tage, hvad man kan få, men jeg håber selvfølgelig på, at det bliver bedre med den danske økonomi,” fortsætter Lauro Sabeniano.

Han er langt fra den eneste dansker med mistanke om, at de skal arbejde hårdere fremover.

Det viser en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Danskerne skal løbe stærkere

Mens bare 12 procent af danskere tror, at arbejdsbyrderne falder, forventer næsten 40 procent, at arbejdspresset er steget ved udgangen af 2012.

Det er en helt korrekt antagelse: Danskerne VIL komme til at løbe stærkere i år, konstaterer professor Henning Jørgensen fra Center for Arbejdsmarkedsforskning, Aarhus Universitet.

For når der er krise, masse-arbejdsløshed og afskedigelsesrunder, så skal de tilbageværende arbejde hårdere, lyder det.

"Så vil det øge arbejdspresset for de tilbageværende, hvis der skal være nogen som helst vækst i privatsektorens udvikling og øget effektivitet i den offentlige sektor," siger Henning Jørgensen.

Fremtidsforsker: Nu er det pædagogernes tur

Knap halvdelen af danskerne forventer, at arbejdspresset vil være det samme om et år.

Men det tror Marianne Levinsen, forskningschef ved Fremforsk – Center for Fremtidsforskning, ikke på. Hendes konklusion er klar: Mere arbejde forude!

”Skærpet konkurrence og øget fokus på omkostninger og produktivitet gør alt sammen, at mange af os kommer til at løbe hurtigere,” siger Marianne Levinsen.

Da krisen greb fat i 2007 var industrien det første sted, man fyrede medarbejdere. De kommende år skal pædagoger, skolelærer, sosu-assistenter og hospitalsansatte holde for, siger Marianne Levinsen:

”Hele det offentlige område vil være presset. Der er mangel på penge, flere ældre og større efterspørgsel på ydelser inden for social- og sundheds-områderne. Derfor vil hele det offentlige område blive presset på produktiviteten, og de ansatte kommer til at løbe stærkere.”

Undersøgelsen

Avisen.dk og Wilke har spurgt 522 repræsentativt udvalgte danskere:

Hvad er dine forventninger til arbejdspresset ved udgangen af 2012?

38 % mener, at det vil stige

45 % mener, at det vil være det samme som nu

5 % mener, at det vil falde

12 % ved det ikke