Rettet klokken 19.41: Det samlede antal restauranter med Michelin-stjerner er rettet, da restaurant Koks på Færøerne ikke var talt med i første omgang.
På 26 restauranter er humøret højt. Mandag fik de tildelt de eftertragtede Michelin-stjerner, som gourmetrestauranterne hvert år kæmper for.
Men mens smagen, råvarerne og hygiejneforholdene er helt i top på de stjernedryssede restauranter, halter flere af stederne bagefter, hvad angår ordnede forhold.
Kun 11 restauranter har nemlig tegnet en overenskomst, viser en gennemgang, som Avisen.dk har lavet hos fagforbundet 3F.
Hos 3F, der har overenskomstaftaler med 2.450 hoteller og spisesteder, oplever man ellers en stigende interesse fra gourmetrestauranterne i forhold til at tegne overenskomst. Det fortæller Bjarne Høpner, der er formand i 3F København.
- Det er vores opfattelse, at stille og roligt bliver de her Michelin-restauranter også interesseret i at tegne overenskomster, fordi det også er en god reklame for, at der er ordentlige forhold. Så vi har vi da en tiltro til, at det vil komme til at ske hen ad vejen, siger han til Avisen.dk.
Ikke almindeligt
Der er ikke tradition for, at restauranternes elite tegner overenskomster, påpåeger Bjarne Høpner.
- Det har nærmest været sådan et koncept, at hvis var man Michelin-restaurant, så havde man ikke overenskomst, fordi her kunne alt ske. Men der er der altså ved at ske en forandring, siger han.
Selvom der sidste år var hele hele 24 danske restauranter, der kunne bryste sig af de prestigefyldte stjerner, havde under halvdelen - 10 – overenskomst.
Samme mønster gjorde sig gældende for to år siden. Dengang havde kun 8 ud af de 22 restauranter, der fik en stjerne, en overenskomst.
"Almindelige restauranter" er vigtigere
I 3F er man mindst lige så optaget af at indgå overenskomster med buffetrestauranter som med de steder, hvor gæsterne får syv små retter dekoreret med skum og friske markblomster.
- For os er det altså ikke det vigtigste at få tegnet overenskomster med Michelin-restauranterne. For os er det vigtigere at få tegnet overenskomster med de steder, hvor de fleste mennesker kommer, og det er trods alt på almindelige restauranter, siger Bjarne Høpner, der dog understreger, at der er et godt samarbejde med flere Michelin-restauranter.
Hos restauranternes brancheorganisation Horesta er det ikke adm. direktør Katja K. Østergaards oplevelse, at Michelin-restauranterne skulle halte efter branchen generelt.
- Det er jo frivilligt i Danmark, om du vil tegne overenskomst, og det er det for Michelin-restauranter som for alle andre, så jeg ser det ikke sådan, at man bør eller man bør ikke. Det er frivilligt for den enkelte virksomhed, om man ønsker at indgå en overenskomst, siger hun til Avisen.dk.
Restauranter uden overenskomst:
- Geranium
- Clou
- Kadeau
- Kadeau Bornholm
- Kiin Kiin
- Marchal
- Relæ
- Studio at the Standard
- Domestic
- Frederikshøj
- Substans
- Frederiksminde
- 108
- MeMu
Restauranter med overenskomst:
- Søllerød Kro
- AOC
- Era Ora
- Formel B
- Kokkeriet
- Kong Hans Kælder
- Gastromé
- Henne Kirkeby Kro
- Dragsholm Slot
- Ti trin ned
- Jordnær
Restaurant Koks har også en Michelin stjerne, men da restauranten ligger på Færøerne figurerer den ikke i 3F's opgørelse.
Kilde: www.okforhold.dk