Firmafest på statens regning AMU-offer: “Det hele er plumråddent”
AMU-branchen er et stort svindelnummer, mener Martin Birkkjær. Nu har han droppet branchen og er gået tilbage til at være selvstændig håndværksmester. (Foto: Foto: Søren Elkrog Friis)
Martin blev fyret og fik et kvart taxakørekort, så TUC kunne score kassen.

Martin Birkkjær elsker at undervise. Så det krævede ikke meget overtalelse at få den selvstændige håndværksmester til at smide boremaskinen og blive jobkonsulent i det private jobcenter DUCAS i 2009.

Men Martin havde ikke forudset, at han ville blive udnyttet i et udspekuleret fupnummer, der gik ud på at lænse statskassen for størst muligt tilskud til AMU-kurser.

Læs artikel AMU-konge misbrugte egne folk i tilskuds-fidus

Som freelance jobkonsulent fungerede Martin som underviser og kursusleder for de arbejdsløse på DUCAS. Men efter et halvt års tid fik han besked på, at der ikke var mere arbejde til ham.

'Du skal da på kursus, Martin'

Chefen på DUCAS foreslog ham i stedet at tage et taxakørekort på den tilknyttede køreskole TUC. Som selvstændig kunne Martin få VEU-godtgørelse fra staten, fordi han i princippet sendte sig selv på efteruddannelse.

Skatteborgerne spyttede også i kassen hos TUC, som fik AMU-tilskud til at afholde kurset.

"Muligheden blev jo fremlagt lidt som en fordel for begge parter, så jeg sagde okay i mangel af bedre," fortæller Martin.

Vil du have dit job igen, Martin?

Men på tredjedagen i det ellers 12 dage lange taxakursus fik Martin og flere medkursister pludselig besked om, at der nu var brug for dem som jobkonsulenter igen.

Tilbuddet var med øjeblikkelig virkning, så det krævede, at taxakurset blev afbrudt.

Martin takkede ja. VEU-godtgørelsen udgør kun 80 procent af dagpengesatsen, så der var flere penge i at være jobkonsulent.

Vil du hellere fyres, Martin?

Men det var med dårlig smag i munden, for han var godt klar over, at TUC modtog fuld betaling for taxakurset, så snart han havde været der i to dage.

"Jeg vidste jo godt, at det var fup. Men jeg havde jo kone og børn at tænke på,” siger Martin.

Men det lå også i luften, at tilbuddet om at droppe taxakurset ikke var så frivilligt endda.

"Som jobkonsulent blev du presset ud i rigtig mange ting, der ikke var helt fine i kanten. Og der lå i det hele taget mange trusler i luften om, at det var ud af vagten, hvis ikke man fulgte ordrer," fortæller Martin.

Kort tid efter - i efteråret 2010, kappede Martin selv forbindelsen til TUC. Efter en kort omvej til et andet privat jobcenter har han nu helt droppet branchen.

“Det hele er plumråddent,” siger Martin, der i dag igen arbejder som selvstændig håndværksmester.

via Listen To News