Firmafest på statens regning AMU-konge misbrugte egne folk i tilskudsfidus
Først blev de fyret, så blev de sendt på AMU-støttet taxakursus, og få dage inde i kurset blev de ansat igen. (Foto: Foto: Colourbox)
Svindelsagerne på TUC hober sig op. Fyrede jobkonsulenter fik taxakursus og blev genansat med det samme.

Det er ikke kun almindelige arbejdsløse, der er blevet misbrugt til at holde AMU-møllen i gang i den svindelplagede køreskolekoncern TUC.

Også virksomhedens egne ansatte er blevet udnyttet for at skabe et kunstigt behov for flere af de dyre AMU-kurser, som TUC tjener penge på.

Afsløringen kommer oven i Avisen.dk’s afdækning af sagen om de 100 arbejdsløse, der kom på et 16 ugers kursus på TUC med løfter om et efterfølgende job med en medsammensvoren vognmand.

Læs artikel Fup-firma tog røven på 100 arbejdsløse

I den nye sag fortæller to tidligere jobkonsulenter i jobcenteret DUCAS, der er tilknyttet TUC, til Avisen.dk, at de blev fyret og tilbudt et taxakørekort på TUC i stedet. Men kun tre dage inde i kurset blev de tilbudt deres gamle job tilbage med omgående virkning.

Fuld betaling, selv om kursisten dropper fra

En kursusudbyder, i dette tilfælde TUC, er sikret fuldt tilskud for et AMU-kursus, hvis kursisten deltager i de første to dage - uanset kursets længde. På den måde kunne TUC blive betalt for 12 dages taxakursus, selv om kursisterne kun var der i to-tre dage.

“Det var ren i skær spekulation for at skabe mere omsætning hos TUC selv,” siger en sjællandsk kørelærer, der var ansat i jobcentret DUCAS i flere år, men som ønsker at være anonym på grund af TUC’s store indflydelse i branchen.

Avisen.dk fortsætter afsløringen af svindel med AMU-midler i millionklassen. Siden foråret har Avisen.dk dokumenteret, at der i årevis er foregået massiv svindel med de offentlige midler til arbejdsmarkedsuddannelser (AMU).

Vidste han blev udnyttet

Børne- og Uddannelsesministeriet har netop sat punktum for en kulegravning af systemet, men som sagerne på TUC afslører, er der masser af svindel, som er fløjet under ministeriets radar.

Tilbage til sagen om de fyrede og genansatte medarbejdere:

Den ene af de to fyrede jobkonsulenter tog imod tilbuddet om at få sit gamle job igen, vel vidende, at han blev udnyttet.

“Jeg havde dårlig smag i munden, for jeg vidste jo godt, at det var fup. Men jeg havde jo kone og børn at tænke på,” siger Martin Birkkjær, der kort efter kappede forbindelsen til TUC.

Læs artikel AMU-offer: “Det hele er plumråddet”

Den anden af de to involverede har også bekræftet forløbet over for Avisen.dk, men ønsker at være anonym. Til forskel fra kollegaen Martin Birkkjær afslog han dog tilbuddet om at få sit gamle job igen.

“Jeg vidste jo godt, at det var rent misbrug, og at jeg 14 dage efter ville stå på gaden igen. Og så kunne jeg da lige så godt stå der med et taxakørekort i hånden,” fortæller han.

"En ren pengemaskine"

Men beslutningen om at gøre taxakurset færdig var ikke populær hos TUC.

“De synes, det var irriterende, at jeg insisterede på at gøre kurset færdig. Det skabte virkelig dårlig stemning, og det lå i luften, at der ikke var flere opgaver til mig,” siger den tidligere freelancekonsulent og fortsætter:

“Det hele var skruet sammen som en ren pengemaskine. Det er rent fup og fidus.”

Begge tidligere jobkonsulenter siger, at de kender til andre medarbejdere, der også blev fyret og genansat efter at være startet på dyre AMU-kurser.

Direktør i TUC, Morten Mathiesen, har ikke reageret på Avisen.dk's gentagne henvendelser.

AMU-karussellen

AMU-kurser har til formål at opkvalificere kortuddannede og ufaglærte. Staten yder hvert år over to milliarder kroner i støtte til systemet.

Siden foråret har Avisen.dk og en række andre medier afsløret en stribe eksempler på groft svindel med AMU-tilskud og VEU-godtgørelser.

Som konsekvens har Børne- og Uddannelsesministeriet gennemført en kulegravning af AMU-systemet.

35 tilsynssager er afsluttet i 2010 og 2011, der tilsammen udløser tilbagebetalingskrav på 39 mio. kr.

34 sager verserer i øjeblikket.

 

via Listen To News