De seneste tre år er flere end 3500 afviste asylansøgere i Danmark forsvundet og efterlyst af politi.
Det viser en aktindsigt hos Rigspolitiet, skriver Politiken.
En del af de forsvundne ansøgere har opdaget en regel i det europæiske asylsystem, som gør det muligt at søge asyl i et andet land, hvis de går i skjul i 18 måneder.
Avisen har talt med 16 personer, der har fået afvist asyl i Danmark, og som efterfølgende er forsvundet fra det danske system.
Også kilder i Danmark, som har kontakt til afviste asylansøgere, der er gået under jorden, har avisen talt med.
Mange af de afviste asylansøgere er ifølge Politiken i Tyskland og i Frankrig, hvor de venter i skjul, indtil de får en ny chance for at søge om asyl.
Den finte går dog imod hensigten med det europæiske asylsystem, mener juraprofessor Thomas Gammeltoft-Hansen fra Københavns Universitet.
- Det viser jo, at alt det, som asylsystemet blev sat i verden for at forhindre, nemlig asylshopping - at den samme person kan prøve lykken i mere end ét land - er man ikke nået i mål med, siger han til Politiken.
For nogle af de afviste asylansøgere lykkes det at få asyl i et andet land, oplyser flere af dem til avisen.
Også Thomas Gammeltoft-Hansen har set det i forbindelse med sin forskning, og selv om han ikke kan sige, hvor stort problemet er, vurderer han, at det er voksende.
Formålet med det europæiske asylsystem, der kaldes Dublin-forordningen, er, at ét land skal være ansvarligt for en persons asylsag.
Lykkes det ikke at sende en afvist asylansøger hjem, kan vedkommende søge i et nyt land efter halvandet år. Det skal sikre, at en asylansøger ikke havner i et spil mellem to lande, hvor ingen vil tage ansvar for personen.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) kalder asylsystemet for fejlslagent.
- Jeg synes, at den her 18-måneders-regel er forkert, og at den bør fjernes, siger han til avisen.
/ritzau/