Ældre Sagen advarer mod lukning af valgsteder

Mange valgsteder er blevet lukket over de seneste ti år. Kommunerne skal stramme op på deres praksis omkring brevstemmer, mener Ældre Sagen.
I år kan vi sætte krydset 1.454 forskellige steder i landet. Det er omkring 500 færre steder end for ti år siden.
I år kan vi sætte krydset 1.454 forskellige steder i landet. Det er omkring 500 færre steder end for ti år siden. Foto: Colourbox

For ti år siden var der 1.899 valgsteder, men ved dagens valg kan vi kun sætte vores kryds 1.454 steder i landet. De færre valgsteder betyder, at der bliver længere til det sted, hvor krydset skal sættes.

Men nu skal der ikke skæres yderligere ned, for det kan få negativ betydning for stemmeafgivningen, forudser Jens Højgaard, souschef i Ældre Sagen.

"Det er ikke en udvikling, vi er begejstrede for, for mange ældre har problemer med at komme ud, og jo længere der er til valgstedet, jo mere besværligt er det," siger han til Newspaq.

Ældre Sagen har ikke selv eksempler på ældre, der har måttet opgive at afgive deres stemme, fordi det lokale valgsted er lukket. Men hvis lukningerne griber om sig, kan det give problemer, påpeger Jens Højgaard.

"Det er i hvert fald vigtigt, at kommunerne gør opmærksom på de alternative muligheder, der er. Altså, at man kan brevstemme, hvis det er et nærmere valgsted, og at man kan brevstemme i hjemmet, hvis man har for dårligt helbred til at komme ud."

Netop muligheden for at brevstemme i hjemmet har Ældre Sagen oplevet et par kommuner, der har fået galt fat i. De har uretmæssigt givet de ældre afslag på deres ansøgning om at stemme derhjemme med hjælp. Derfor fastslår Jens Højgaard, at kommunerne skal stramme op på deres praksis på området.

"Stemmeretten og det at kunne komme til at stemme er demokratiets fundament, så det er virkelig vigtigt, at det fungerer," understreger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.