Aber synger sange for at advare hinanden
Gibbonaber bruger et snedigt kaldesignal til at advare hinanden, har forskere opdaget.

»Wa, hoo, wow, waoo!« Det lyder umiddelbart som volapyk, men for gibbonaber vil disse lyde betyde »pas på, der er en slange på vej«.I hvert fald har skotske og amerikanske forskere fundet ud af, at vilde gibbonaber i Thailand i bogstaveligste forstand synger farerne væk. De har gennem flere års studier og lydoptagelser fundet ud af, at aberne bruger syv forskellige typer lyde, som afhængigt af hvordan de er sat sammen i en strofe, kan betyde forskellige ting – lidt ligesom en sætning.

Vigtig information

På den måde kan de give livsvigtig information til både deres egne flokmedlemmer, men også familiemedlemmer væsentligt længere væk, som så sender beskeden videre igen.»Ikke meget forskelligt fra mennesker sammensætter gibbonaberne et kendt antal kaldelyde i mere komplekse strukturer for at videregive forskellige beskeder, og vores data viser, at individer langt væk er i stand til at kende forskel på forskellige sangtyper og forstå, hvad de betyder«, forklarer en af hovedforfatterne bag studiet, Esther Clarke.

Krlighedssang

Studiet er også det første nogensinde, der beviser, at vilde aber har et så avanceret system at kommunikere med, som minder om menneskers måde at sætte ord sammen til sætninger. Det har dog længe været kendt, at aberne synger kærlighedssange til deres mager hver morgen. Gibbonaber er nemlig mest monogame og holder sammen i små familier, og derfor er kommunikationen en vigtig måde at holde sammen på familien. Advarselssangene adskilte sig dog fra morgenduetterne mellem de elskende par i særligt de ti første toner, eller ord , som er mere kaotiske, når et rovdyr er på vej.