Administration 

Politiker: Derfor skal de socialt udsatte have 50.000 kr.

Torsten Gejl er 52 år og bor på Djursland sammen med sin kæreste og deres to børn. Torsten Gejl har været med til at grundlægge og bygge Alternativet som politisk parti og som folkelig bevægelse. I dag er han partiets arbejdsmarkeds-, beskæftigelses-, social og indenrigsordfører.

Skal staten give 50.000 kr. til socialt udsatte?

Ja, og det kommer staten nu til. I morgen, tirsdag, står jeg nemlig på folketingets talerstol og præsenterer et lovforslag fra Alternativet, der sætter i alt 10 millioner kroner af til personlige budgetter på op til 50.000 kr. til særligt udsatte borgere i Danmark.

OG FORSLAGET, som er en satspuljebevilling, vil blive stemt igennem med et bredt flertal. Så stor tak til Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, Radikale Venstre, SF og Konservative for at bakke op.

Jeg kan godt forstå, hvis ideen umiddelbart lyder bagvendt. Det skyldes, at megen politik for tiden handler om at straffe allerede socialt udsatte på pengepungen – det hedder sig, at det er for at hjælpe dem til at tage et arbejde. Men faktisk er der i den grad mening med lovforslaget.

Ideen er nemlig at give særligt udsatte borgere mulighed for – med hjælp fra en kommunal gadearbejder – at få støtte til at løse, hvad de nu end mener, er deres største problem først. Det kan være, at de skal have ordnet tænder, behandling for social fobi, kørekort, fitnesskort eller hjælp til at genetablere kontakten til deres familie.

DET ER NORMALT ydelser, som man skal søge om og vente på, men med de personlige budgetter dropper vi bureaukratiet, paragrafferne og fokusere langt mere direkte på at støtte borgerne i at løse problemerne med det samme.

Ideen kommer fra England, hvor alle kommuner i dag skal arbejde med personlige budgetter for udsatte, og den beslutning er resultatet af en række forsøg. Et af disse stammer fra London og involverede 13 hjemløse, hvoraf nogle havde boet på gaden i mere end 40 år, og for samfundet var deres tilstedeværelse langt fra billig.

De ragede uklar med politiet, kostede retssystemet tid og penge, og røg ind og ud af hospitalerne og alt sammen i en sådan grad, at de 13 kostede samfundet flere hundrede tusinde pund hvert år.

MEN SÅ BESLUTTEDE en velgørenhedsorganisation at prøve en anden tilgang. De gav ganske enkelt hver af de 13 hjemløse 3.000 pund, som de kunne bruge, som de havde lyst til. De måtte selv vælge, om de ville gøre brug af den tilbudte rådgivning, så der var kun ét krav: At de svarede på spørgsmålet, hvad mener du selv er bedst for dig?

Ingen af dem brugte pengene på stoffer, alkohol eller hasardspil. De var endda ret nøjsomme med pengene og havde i gennemsnit blot brugt 800 pund efter et år. Alligevel var resultatet fantastisk godt. Efter blot et år havde 11 af dem tag over hovedet. Flere var i uddannelse, i afvænning, besøgte deres familie og nok vigtigst af alt: Lavede planer for fremtiden. De fik håbet tilbage.

OG HVAD VAR PRISEN? Ca. 50.000 pund om året. Langt, langt mindre end de flere hundrede tusinde pund, som samfundet hidtil havde brugt på at jage dem rundt og symptombehandle.

Resultatet fortæller noget om, hvad det betyder for mennesker at blive herre i eget liv. Det fortæller om, hvor bevidste, selv de mest udsatte mennesker er om deres eget liv, og hvor gerne de vil tilbage i fællesskabet. Og det fortæller netop om, hvor kort vejen fra udsathed til medborgerskab kan være. Hvis altså vi blot inddrager den enkeltes ekspertise over sit eget liv og udviser den fornødne tillid til denne.

Derfor har man også arbejdet med personlige budgetter til psykisk syge borgere, udsatte børn og unge og borgere med forskellige handicap, ikke bare i England, men også i Sverige og Belgien.

Og med støtte fra Velux-fonden er Aarhus i gang med et forsøg med at give kontanthjælpsmodtagere et engangsbeløb på 50.000 kr. – lidt efter samme tankegang som lå bag forsøget i London.

DERFOR VOKSER erfaringerne i forhold til, hvordan disse ordninger virker allerbedst, og dem har vi bygget lovforslaget om de personlige budgetter på.

Det er derfor, at vi også har beregnet løn til den fremskudte sagsbehandler eller gademedarbejder ind i ordningen. Disse har nemlig en nøgleopgave, der går du på at hjælpe med at lave et personligt budget.

At det er vigtigt skyldes, at mange særligt udsatte borgere bruger de fleste af sine ressourcer på både mental og fysisk overlevelse, og derfor kan have fået svært ved at overskue livsforbedrende tiltag.

DERFOR ER DET VIGTIGT at hjælpe med at lave et personligt budget, som tager udgangspunkt i borgerens egne ønsker og behov i forhold til at løse sine problemer. Ofte kan det handle om praktisk hjælp til fx at finde en tandlæge, en psykolog eller til at få overblik over borgerens økonomi og gæld.

Det har ikke været nogen nem opgave at nå så langt med dette forslaget om personlige budgetter, som vi nu er. Årsagen til dette er, at vores lovgivning på ingen måde er indrettet til at forære udsatte borgere selv små pengebeløb, og derfor skal lovgivningen i tre ministerier faktisk ændres. Det er blot en sidenote, men jeg fremhæver den alligevel, for at understrege, hvor stort og modigt et nybrud denne forsøgsordning med de personlige budgetter er.

JEG HÅBER, at vedtagelsen bekræfter, at det giver mening at give danske borgere indflydelse over deres eget liv, mulighed for at løse deres egne problemer og ikke mindst for at gøre brug af deres egne, unikke kompetencer og drivkraft. Jeg håber, at kommunerne, gerne i samarbejde med civilsamfundsorganisationerne, tager opgaven til sig, og viser hvilke gode resultater det giver, når vi giver mennesker ejerskab over deres eget liv.

Hvis vi gør det her rigtigt, så kan næste skridt være, at udsatte får en lovbefæstet ret til en ekstra chance for at komme på ret køl. Og hvem ved, om ideen med at have tillid til den enkelte borger kan brede sig til for eksempel beskæftigelsessystemet, så ledige borgere kan få mulighed for at vise, at de gerne vil arbejde.

I ALTERNATIVET er vi i hvert fald slet ikke færdige med at give ansvaret for danskernes liv tilbage til danskerne. Vi er faktisk kun lige begyndt og vi er overbeviste om, at mennesker flest lever bedst, jo større indflydelse de har på eget liv. Vi vil gerne gøre op med klientgørelse, umyndiggørelse og formynderi, så de offentlige frontmedarbejdere får mulighed for at styre deres egen arbejdsdag og de enkelte borgere får mulighed for at tage deres liv tilbage fra systemet. Vi kalder det mere samfund og mindre stat.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Kongeparret på gaden ved Amalienborg
Kongelige

Kongeparret deltager i fejring

en virksomhed set fra vejen
Nyheder

Konkurs igen - alle ansatte hjemsendt

medicin
Nyheder

Hver tredje på diabetesmidlet Ozempic har ikke sukkersyge

en kæmper i kamp
Kendte

Dansk MMA-kæmper

går ind i politik

Pengesedler og mønter
Nyheder

Regeringen klar
med nyt fradrag

en ladcykel
Nyheder

Yderligere syv
ladcykler tilbagekaldes

en mand på en balkon med udsigt
Kendte

Spindoktor står til
stor milliongevinst

bygning i brand
Krimi

Flammer raserer ejendom

Pengesedler og mønter
Nyheder

Danskere i hundredvis

får stoppet pensionen

en banks facade
Nyheder

Danske Bank scorer igen milliarder på få måneder

Nyheder

Flere og flere huse sættes til salg

Nyheder

Abortgrænsen

hæves til 18. uge

Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Nyheder

Fredag rammer 23 grader

en mand
Nyheder

Glemsom
Boris Johnson afvist

Jørgen Ejbøl
Nyheder

Betaler millionerne

tilbage efter kritik

En politibil og betjente på stedet
Krimi

Politiet afgav

varselsskud

En barnehånd rækker efter en donuts.
Nyheder

Antallet af overvægtige

børn er steget

Amanda Collin i rollen
Kendte

Amanda Collin med i

stor international serie

Troels Lund Poulsen og Michael Hyldgaard
Nyheder

Troels Lund Poulsen:

Ikke et kønt forløb

Pogacar og Vingeggard
Sport

Pogacar krydser fingre for Vingegaard

Frederik og Mary giver hånd med nogle af de fremmødte
Kongelige

Frederik og Mary

kom til undsætning

En mørklødet mand
Krimi

Politiet efterlyser

offer for hadforbrydelse

Julie Christiansen og Ask Hasselbalch på den røde løber.
Kendte

Skuespiller

venter barn igen

Morten Messerschmidt ser alvorlig ud.
Nyheder

Messerschmidt

aflyst: For farligt

Nikolaj Hübbe i smoking
Kendte

Nikolaj Hübbe

stopper

portræt mand
Krimi

Stig Tøfting frifundet

fire personer
Kendte

Klar på endnu en omgang

frederik og mary
Nyheder

Kongeparret: 

Første gang nogensinde

portræt kvinde
Kendte

Fylder 80 år:

Sådan bliver hun fejret

motorvej styrtet sammen
Nyheder

48 personer døde efter

stort kollaps på motorvej

portræt kvinde
Kendte

Julie Berthelsen:

Med i nyt superband

vindmæller
Nyheder

Kraftig vind giver

Ørsted ekstra vind

spillekupon
Nyheder

Nybagt millionær: 
Familien bestemmer ferien

Nyheder

Flere lever

længere med kræft

logo novo
Nyheder

Novo med giga-succes: 

Endnu et vildt overskud

badegæster
Nyheder

DMI: Husk solcreme

- op til 22 grader

skyttegrave
Nyheder

USA: Rusland

bruger kemiske våben

logoer sociale medier
Nyheder

Sociale medier gør os syge

menneskemængde
Nyheder

Melodi Grand Prix:

Ingen palæstinensiske flag

Nyheder

Lone Scherfig:

Høster stor ros

portræt mand
Nyheder

Højeste niveau siden 2001

portræt mand
Nyheder

Harvey Weinstein:

Voldtægtssag skal gå om

logo med bogstaver
Helt vildt

Video: Kræftsyg immigrant

vinder næsten 10 milliarder

traktor
Nyheder

29 kvæstet i traktorulykke

portræt kvinde
Nyheder

Von der Leyen:

Starten på en ny EU-æra

menneskemængde i New York
Nyheder

300 propalæstinensere

anholdt i New York

logo bogstaver
Krimi

Løsladt i mørklagt terrorsag

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet samlet igen

portræt mand
Nyheder

Penge skal

trække flere soldater

portræt mand
Kendte

Video: Overrasker

i Løvernes Konge

Nyheder

Nu er det helt slut

Nyheder

Justitsministeren afbryder 1. maj-tale

Lægebil i fart
Nyheder

Tømrer død - faldt ned fra stillads

Nyheder

Stjerner nomineret til Årets Reumert

Side på politibil
Krimi

Skud på politistation:

Betjent frifundet 

Kvinde og præst ved dåb
Kongelige

Prinsesse får ikke en krone

mand med fuldskæg i jakkesæt og slips
Kendte

Bedemanden fra TV:

Så meget har han tabt sig

Nyheder

Partier vil bruge milliard på at forbedre Arne-pension

Mette Frederiksen portræt
Debat

Dyrby: Kære Mette, giv os et kæmpe projekt, der gør os alle stolte

løbere på bro
Nyheder

Broløb kan give kø på vejene

Mand kigger ind i kameraet
Bøger

Paul Auster er død

Pakning med medicin
Sundhed

Novo banker prisen ned på omdiskuteret medicin

Changpeng Zhao
Nyheder

Tidligere topchef

idømmes fængsel 

fra pressemødet
Nyheder

Værnepligt til kvinder

og flere skal aftjene

En byggeplads
Nyheder

Har krævet sit

første dødsoffer

Overvågningsbillede
Krimi

Politiet: Hvem er han?

Meget kraftig røg over havneområde
Krimi

Brand på skib

påvirker hele byen

Søren Mørch og Ritt Bjerregaard.
Kendte

Efterlader millioner:

Her er arvingerne

Skibet omgivet af røg
Krimi

Brand i skib:

Sådan opstod den

Kong Frederik og dronning Mary ankommer sammen
Kongelige

Mary og Frederik

bød på frokost

Stig Tøfting i profil på dyster baggrund.
Kendte

Tøftings voldssag:

Offer er væk

hakket kød
Nyheder

Frygter flere smittede

efter salmonellaudbrud

En auktionshammer
Nyheder

Ansatte byder selv:

Vil se på lovgivningen

en mand
Kendte

Andreas Mogensen: 

- Jeg var svimmel

og havde hovedpine

en mobil med en app
Krimi

EasyPark får millionbøde

bygninger
Krimi

Mistænkeligt forhold:

Kvinde ført bort i DNA-dragt

to personer
Film og TV

Derfor fik Otilia og Aurland ikke hinanden

et par vinker
Nyheder

Kræftramte kong Charles på arbejde igen

en campingplads
Nyheder

Corona Camping

ryddes helt