300 overlevende tager tilbage til Auschwitz
Ukrainske Igor Malitsky er en af de Holocaust-overlevende, der har besøgt Auschwitz i anledning af 70-års-dagen for befrielsen af dødslejren. Foto: Alik Keplicz/AP
Fraværende Putin sender sin stabschef til ceremoni i Auschwitz og minder om Den Røde Hærs bedrifter i 1945.

Omkring 300 overlevende fra Auschwitz er tirsdag samlet for at markere 70-års-dagen for befrielsen af dødslejren. Højtideligheden i det sydlige Polen finder sted i skyggen af krigen i nabolandet Ukraine og meldinger om tiltagende antisemitisme i Europa.

Omkring 1,5 million mennesker - langt overvejende europæiske jøder - blev gasset, skudt, hængt og brændt af nazisterne i Auschwitz under Anden Verdenskrig.

Den tidligere koncentrationslejr er blevet det mest benyttede symbol på udslettelsen af seks millioner jøder under Holocaust, som blev bragt til afslutning, da Den Røde Hær gik ind gennem dødslejrens porte i vinteren 1945.

Præsidenterne for Polen, Tyskland, Frankrig og Ukraine er blandt de hundredvis af særligt indbudte gæster på 70-års-dagen for befrielsen.

En af dem, som glimrer ved sit fravær, er den russiske præsident, Vladimir Putin, som med sin militære intervention i Ukraine har genskabt koldkrigsstemningen mellem Moskva og Vesten.

Polen har været en af de skarpeste kritikere af Ruslands annektering af Krimhalvøen og landets støtte til de prorussiske oprørere i det østlige Ukraine.

Rusland er tirsdag blot repræsenteret ved Putins stabschef, Sergej Ivanov. Præsidenten selv skriver i en besked, at "Den Røde Hær ikke blot har reddet det jødiske folk, men også andre af Europas og af verdens befolkningsgrupper."

Europæiske jøder har i den seneste tid advaret om tiltagende antisemitisme i Europa.

Og både den franske præsident, François Hollande, og den tyske forbundskansler, Angela Merkel, siger ved mindehøjtideligheden, at Tyskland har "et evigt ansvar for at bekæmpe alle former for antisemitisme og racisme".

- Vi må konstant være på vagt for at kunne beskytte vor frihed, demokrati og retssamfundet. Vi må gør op med dem, der fremmer fordomme og skaber skræmmebilleder, siger Merkel.

Blandt dødslejrens ofre var også romaner, homoseksuelle og politiske modstandere af nazisterne.

David Wisnia, en 88-årig overlevende fra Auschwitz, siger, at "Holocaust er næsten umulig at fatte."

Han var kordreng i Warszawas Store Synagoge, som blev sprængt i luften af nazisterne i 1943, og synger en mindebøn ved tirsdagens ceremonier.

- Jeg beder til Gud om, at menneskene er i stand til at tage ved lære af det, siger han.

/ritzau/Reuters