300 elektrikere vinder efter strejke: Arbejdsgiver bøjer sig
- Hvis du havde spurgt mig for et halvt år siden, så ville jeg ikke have troet, at elektrikerne ville gå i strejke for principper, siger tillidsrepræsentant Peter Olsen. Foto: Peter Olsen/Privat
Over 300 elektrikere fra Kemp & Lauritzen vinder sejr i usædvanlig arbejdskamp. "Jeg troede ikke, at elektrikerne ville strejke for principper", siger tillidsmand.

Mere end 300 elektrikere fra koncernen Kemp & Lauritzen vinder en sejr efter at have strejket i to dage. Ledelsen i Kemp & Lauritzen bøjer sig for et krav om, at lønstigning deles ligelig ud på alle. 

- Vi har vundet en sejr med denne her aftale. Vi har fået det maksimale ud af situationen og fået en aftale, som vi godt kan være bekendt, siger Peter Olsen. Han er tillidmand for de elektrikere, der udfører servicearbejde for Kemp & Lauritzen i København.

Over 300 elektrikere i installations-koncernen får nu alle 4 kroner mere i timen samt et engangsbeløb på 1.000 kroner. 

Ledelsen i Kemp & Lauritzen havde ellers spillet ud med, at man gerne ville hæve det personlige tillæg for nogle og ikke dele lønstigningen ligeligt ud til alle. Men det ville elektrikerne ikke have.

Elektrikerne hos Kemp & Lauritzen nedlagde arbejdet mandag og tirsdag i denne uge, selvom de risikerede at få en bod for det. Elektrikerne i koncernen er imod, at man gør afstanden mellem lønnen til fastansatte for stor i forhold til lønnen til vikarer, nyansatte eller folk fra udenlandske underleverandører.

- Hvis du havde spurgt mig for et halvt år siden, så ville jeg ikke have troet, at elektrikerne ville gå i strejke for principper. For det er et principper og ikke størrelsen af lønstigningen, denne konflikt har handlet om. Folk er åbenbart enige om, at det er helt utroligt vigtigt at få hævet lønnen fra bunden af, siger Peter Olsen. 

Nogle elektrikere frygter, at hvis afstanden i lønninger bliver for stor mellem elektrikerne, så vil firmaerne - især i nedgangstider - være fristet til i højere grad at bruge nyansatte, vikarer og udlændinge for at spare penge. Elektrikerne vil altså gerne undgå løndumping.

Forbund værdsætter princip

I Dansk El-Forbunds afdeling i København hilser faglig sekretær Niels Bergløv den nye aftale velkommen. 

- Jeg skal ikke blande mig i lokale forhandlinger. Men set med forbundets øjne er det fornuftigt, at man ved at hæve grundlønnen sikrer, at der ikke er nogle - for eksempel vikarer og folk i udenlandske firmaer - som kommer ind på meget ringere vilkår end de fastansatte, siger Niels Bergløv.

Tillidsmand Peter Olsen regner med, at der ikke kommer flere strejker foreløbig.  

- Jeg forventer, at nu bliver der ro blandt kollegerne. Det er bestemt ikke hverdagskost, at medarbejderne hos Kemp & Lauritzen nedlægger arbejdet. Det er ikke noget, som sker hvert eller hvert andet år, siger Peter Olsen. 

Samlet set betyder den nye aftale for elektrikerne hos Kemp & Lauritzen, at for eksempel en elektriker, som nu har en timeløn på 200 kroner, vil vil få en lønstigning på omkring 1.000 kroner om måneden. Det sker som følge af den spritnye lokalaftale og den overenskomst, som blev indgået for alle elektrikere på landsplan i april. 

via Listen To News