Ryanair i ny charmeoffensiv: Lover bedre forhold for stewardesser
Stewardesser ansat direkte af Ryanair får nu bedre forhold, lover flyselskabet. Det hjælper dog ikke meget, mener dansk fagbevægelse. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Scanpix.
Ryanair har indgået en aftale om bedre forhold for sine stewardesser. Aftalen gør ikke op med uværdige vilkår, kritiserer fagbevægelsen.

Ryanair har lige indgået en femårig aftale med stewardesser og øvrigt kabinepersonale. Selskabet fortæller, at de ansatte får fremgang i løn, bedre sikring under sygdom, bedre vagtplaner og nye uniformer.

Tusindvis af ansatte i Europas største flyselskab kan dermed se frem til bedre forhold. Præcis hvor meget bedre kan man dog ikke få oplyst. Altså om fremgangen er minimal eller stor.

Ryanair betragter sine personalekontrakter som fortroligt materiale - altså hemmelige. Til Avisen.dk skriver Ryanair:

- Da detaljerne i vores lønaftaler er fortrolige ... kan vi ikke afsløre noget andet end de oplysninger, der fremgår af dagens pressemeddelelse. 

Ryanair: Viser vores succes

Ifølge Ryanairs personaledirektør Eddie Wilson viser den nye aftale Ryanairs succes. 

- Det faktum, at vi kan bruge vores økonomiske resultater til at forbedre løn og vilkår for vores besætninger, understreger den mangeårige succes med Ryanairs kollektive aftalemodel, siger Eddie Wilson i en pressemeddelelse, og fortsætter:

- Modellen fortsætter med at forbedre løn og vilkår samt jobsikkerhed for vores piloter og kabinepersonale på et tidspunkt, hvor deres kolleger i mange andre europæiske luftfartsselskaber oplever nedskæringer i antallet af job, løn eller pensionsordninger - eller er engageret i faglige aktioner for at undgå sådanne nedskæringer.

'En dårlig gentagelse'

I den danske fagbevægelse har man tidligere afvist, at der er tale om det, som Ryanair kalder en "kollektiv aftalemodel", og overenskomster er der ifølge fagbevægelsen slet ikke tale om.

Fagbevægelsens afvisning skete blandt andet, da Ryanair for få måneder siden lancerede en aftale med sine piloter.  

- Det her er en dårlig gentagelse. Og der er absolut intet nyt i disse såkaldte aftaler. Det er ikke en overenskomst, der er tydeligvis tale om en diktering og ikke en forhandling, skriver næstformanden for Flyvebranchens Personale Union, Anders Mark Jensen, til Avisen.dk.

I dansk fagbevægelses øjne er Ryanairs personaleklubber tandløse, da de ingen strejkeret har og hidtil angiveligt ikke har sat sig op mod Ryanair.

Irsk fagbevægelse har tidligere påpeget, at der ikke er tale om forhandlinger mellem to frie, selvstændige parter. 

Ryanairs personaledirektør Eddie Wilson fortæller, at man har forhandlet i ugevis med "kabinepersonalets valgte repræsentanter."

Under 10.000 om måneden

Ryanair har længe været under kraftig kritik fra dansk fagbevægelse for at byde stewardesser elendige forhold. Især de mange stewardesser, der er ansat hos vikarbureauet Crewlink, men altid arbejder i Ryanair-fly.

For Crewlinks personale er der eksempler på lønninger på under 10.000 kroner om måneden. Samt ingen løn under sygdom og egenbetaling for uniform. 

Se alle artikler om Ryanair her