150.000 unge risikerer at ende som tabere
Hver femte under 30 år har ingen uddannelse ud over folkeskolen. Det kommer til at koste dyrt, siger eksperter

Aviserne flyder i disse dage over med historier om et rekordstort antal unge optaget på en videregående uddannelse. Men de mange uddannelsesivrige unge er ikke hele historien, når den danske ungdom skal portrætteres.

Hver femte ung under 30 år har nemlig ingen uddannelse ud over folkeskolen, viser tal fra Danmarks Statistik.

Og en meget stor del af dem har ringe udsigter til overhovedet at få en uddannelse, fordi sandsynligheden for at vende tilbage til skolepulten falder betragteligt, jo ældre de unge bliver. Det skriver metroXpress torsdag.

Dermed risikerer op mod 150.000 unge en karriere på overførselsindkomst, lyder vurderingen fra senioranalytiker Mie Dalskov Pihl fra AE-Rådet, der har analyseret tallene.

For ifølge alle prognoser vil fremtidens arbejdsmarked ikke skrige efter ufaglært arbejdskraft, som der tidligere næsten altid var job til.

- Vi kommer til at få en gruppe mennesker, der hænger fast med det yderste af neglene i arbejdsmarkedet og som også risikerer at blive syge oftere. Det kan blive hundedyrt. Mit bud er, at de vil være tabt for altid, siger Mie Dalskov Pihl.

Roden til problemet skal findes i uddannelsessystemet. Det er hverken Mie Dalskov Pihl eller uddannelsesforsker og lektor på Aalborg Universitet Ulla Højmark Jensen i tvivl om.

- Man har kendt til problemet i de sidste 10-20 år og forsøgt at gøre noget ved det, men man har mest kradset i overfladen og ikke for alvor ændret på strukturen i uddannelsessystemet, siger Ulla Højmark Jensen.

Forfatter Lars Olsen, der har skrevet flere bøger om ulighed og uddannelse, er helt enig.

- Vi skal grundlæggende finde andre måder at undervise på, så flere kan være med. En måde kunne være at styrke de praktiske dimensioner og gøre undervisningen mere orienteret mod, "hvad man kan bruge det til".

- Og så skal vi have en praktikpladsgaranti. Men uddannelsessystemet er en supertanker at vende. Der er langt fra ministerens bord til Nørre Snede Skole, siger Lars Olsen

/ritzau/