VORES VALG

12 minutter holder næppe

Rød plan kræver en halv times ekstra arbejde om dagen, vurderer økonomiprofessor.
Mange sygeplejersker arbejder på deltid, og de ønsker ikke at gå op i tid.
Mange sygeplejersker arbejder på deltid, og de ønsker ikke at gå op i tid. Foto: Colourbox.dk

Danskernes arbejdsuge skal ikke bare hæves fra 37 til 38 timer. Man skal helt op på 40 timer, hvis oppositionens plan skal holde.

Det vurderer professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Michael Svarer, der sad med i regeringens arbejdsmarkedskommission.

"Det er meget usandsynligt, at 12 minutters ekstra arbejdstid per dansker vil give 15 milliarder kroner. Hvis man skal være sikker på at få 15 milliarder, så er det nok en halv time, der skal til, så man kommer op i nærheden af en 40 timers arbejdsuge," siger Michael Svarer.

Når de 12 minutter bliver til 30 minutter skyldes det dels, at mange danskere ikke er omfattet af en overenskomst, og at det ikke er sikkert, at virksomhederne udnytter overenskomsterne.

"Desuden vil højere løn til offentligt ansatte som følge af længere arbejdstid udhule noget af effekten. Endelig hvis folk arbejder mere, så tjener de mere, og så skal folk på overførselsindkomster også have mere," siger Michael Svarer.

Dermed er han enig med administrerende direktør i SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, Jørgen Søndergaard.

Han mener, at den røde plan vil kræve en arbejdsuge på 40 timer og ikke 38 timer, hvis de famøse 15 milliarder kroner skal i kassen.

"Det er ikke nok at hæve den aftalte arbejdstid med en time om ugen eller 12 minutter om dagen. Der er store grupper på arbejdsmarkedet, hvis arbejdstid ikke er bestemt af det man aftaler om den ugentlige arbejdstid," siger Jørgen Søndergaard til Newspaq.

Direktøren peger eksempelvis på alle de mennesker, som er ansat på deltid, og som ikke vil arbejde mere, selvom den samlede arbejdstid bliver sat op.

Med til regnskabet hører også det forhold, at folk, der bliver "tilovers", når arbejdstiden går op, skal kanaliseres over i det private erhvervsliv. Ellers kommer gevindsten på de 15 milliarder kroner ikke.

Venstres politiske ordfører opfordrer S og SF til at lægge alle kort på bordet.

"Jeg synes, at Helle Thorning-Schmidt skal åbne skuffen til den hemmelige plan, hun har lavet med fagbevægelsen. Det er mest fair," siger Ellen Trane Nørby til Venstres hjemmeside.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.