Trods lægens advarsel: Hjerneskadede Heidi skal i arbejdsprøvning

Hun risikerer at få det dårligere og blive presset helt i bund, lyder vurderingen fra Heidi Mathiasens praktiserende læge.
- Hvilken arbejdsplads vil have mig i praktik, når jeg skal hvile hvert tiende minut, spørger Heidi Mathiasen.
- Hvilken arbejdsplads vil have mig i praktik, når jeg skal hvile hvert tiende minut, spørger Heidi Mathiasen. Privatfoto.

Der er udtalt risiko for, at det vil forværre Heidi Mathiasens tilstand, hvis hun bliver tildelt et ressourceforløb.

Så klar var advarslen fra Heidis praktiserende læge, men den valgte Mariagerfjord Kommune at overhøre.

Heidi har en varig hjerneskade, efter hun for fire år siden blev ramt af meningitis. Og det er gået hårdt ud over hendes hukommelse og koncentration. På grund af en skade på nervesystemet har hun konstante smerter i hele kroppen og kan ikke gå mere end syv-otte skridt uden at falde. Derfor sidder hun i kørestol det meste af tiden, og når migrænen er værst, bliver hun indlagt på sygehuset og får morfindrop.

Som Avisen.dk tidligere har fortalt, har Mariagerfjord Komme alligevel nægtet hende førtidspension to gange. Og nu har kommunen så lavet en plan for, hvordan Heidi skal komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Hun skal have hjemmehjælp og støtte i sin hverdag som en del af et ressourceforløb, der på længere sigt skal munde ud i en arbejdsprøvning.

- Min kliniske vurdering er, at hun ikke vil kunne profitere af en arbejdsprøvning, men risikerer at få det dårligere alment og blive presset helt i bund. Heidis sag viser, at menneskeligheden har trange kår i sager som denne, og det er derfor, jeg er gået ind i den, siger Heidis praktiserende læge, Klaus Borch, til Avisen.dk.

Når Heidi skal til læge, kører hendes kæreste hende, men så er hun sengeliggende i over en uge bagefter. Ud over lægebesøg har Heidi kun været uden for hjemmet fem gange de seneste fire år. Og når hun skal holde møde med sagsbehandlerne fra kommunen, bliver de nødt til at komme hjem til hende.

- Jeg er næsten for syg til at komme nogen steder, og jeg er bange for, at den her tilstand bliver permanent, hvis jeg ikke snart får noget ro, siger hun.

Må ikke forværre tilstand

Heidi Mathiasen er langt fra den første alvorligt syge borger, der bliver sendt i arbejdsprøvning trods advarsler fra lægerne. Derfor har beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen måtte understrege over for kommunerne, at det er både ulovligt og uacceptabelt, hvis kommunerne tvinger borgerne til noget, der forværrer deres helbred.

- Det ligger ganske klart, at hvis kommunen har tvunget borgeren ud i noget, som forværrer borgerens helbredssituation, så skal den proces, som kommunen har startet, enten korrigeres eller afbrydes. Det er tindrende klart. Sådan er det, sagde ministeren på et samråd tidligere på året.

Han understregede også, at borgere med markant nedsat arbejdsevne ikke skal trækkes igennem et ressourceforløb, hvis det på forhånd er åbenbart formålsløst at udvikle arbejdsevnen.

Kan ikke bruge computer

I Beskæftigelsesministeriets egen vejledning til, hvornår det er åbenlyst formålsløst at udvikle arbejdsevnen, nævnes blandt andet følger efter alvorlig meningitis. Og Heidis praktiserende læge ser det da også som formålsløst at forsøge at få Heidi tilbage i arbejde.

- Jeg kan ikke se hun har en funktionsevne og dermed arbejdsevne som retfærdiggør nogen som helst afprøvning af arbejdsevne, som der på nogen måde kan stiles imod, uanset hvad de laver af ressourceforløb, siger han.

Kommunen foreslår, at Heidis arbejdsevne skal afprøves inden for det administrative område, fordi hun blandt andet er uddannet ejendomsmæglerassistent.

Men på grund af hjerneskaden kan Heidi ikke længere bruge en computer, så hun kommunikerer med venner og familie via sin telefon. Hun kan heller ikke rigtigt læse, fordi hun glemmer det, hun har læst, igen efter fem minutter.

- Jeg er heller ikke god til at tale i telefon mere, fordi jeg går i stå og glemmer, hvad jeg vil sige. Så hvordan de kan tro, at jeg kan arbejde på kontor igen, det fatter jeg simpelthen ikke. Og hvilken arbejdsplads vil have mig i praktik, når jeg skal hvile hvert tiende minut, spørger hun.

Mariagerfjord Kommune har ikke ønsket at kommentere sagen, da den er anket. De afventer Ankestyrelsens afgørelse, lyder det fra arbejdsmarkedschef Michael Tidemand.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.