Vanvittig arbejdsprøvning: Selvmordsforsøg og sengepraktik

Det er ikke første gang, at en sag om arbejdsprøvning bliver kritiseret. Vi har samlet en række tidligere eksempler.
Foto: Scanpix

Madag kunne Sjællandske fortælle, hvordan en handicappet kvinde fra Næstved blev sendt i arbejdsprøvning af kommunen fem minutter om ugen.

Kvinden blev sendt ud på en virksomhed, hvor hun skulle tælle varer på hylderne. Hun var dog ikke i stand til at løfte tælleapparatet og fik hjælp af en anden på virksomheden.

Handicaprådet i Næstved kalder sagen for "fuldstændig vanvittig", og arbejdsmarkedschefen i kommunen erkender, at arbejdsprøvningen kan se "mærkelig ud". Til Avisen.dk forklarer han dog, at den er nødvendig som dokumentation i kvindens sag.

Selvom sagen således vækker undren fra flere fronter, er den dog langt fra enestående.

Indlagt på psykiatrisk afdeling

Tidligere på året kunne Avisen.dk fortælle om Dan Bo Andersen, der har kronisk depression, angst, PTSD og en række fysiske skader. På trods af at Næstved Kommunes egne eksperter anbefalede førtidspension og skrev, at erhvervsrettede tiltag ville kunne medføre selvmordsforsøg, vedtog Pensionsnævnet i kommunen i marts, at hans sag om førtidspension ikke kan behandles uden et længere jobudviklende forløb. Det resulterede i, at Dan Bo Larsen måtte køres på psykiatrisk skadestue.

Selvmordsforsøg

I december 2015 skrev Avisen.dk om 57-årige Jette, som er diagnosticeret med den alvorlige psykiske sygdom bipolar lidelse. Hun forsøgte selvmord, da Frederikssund Kommune sendte hende i ressourceforløb trods advarsler om netop det fra to psykiatere. Sagen endte med, at Ankestyrelsen gav Jette medhold, så hun i februar blev tilkendt førtidspension i stedet for ressourceforløb.

Forværring af tilstand

Også 49-årige Susanne Møller blev sendt ud i flere arbejdsprøvningsforløb på trods af, at hun har flere diskusprolapser, misdannelser af ryggen, fibromyalgi, kronisk tennisalbue og ødelagt det ene knæ i en faldulykke, hvorfor hun også indtager en stor mængde medicin dagligt. De gentagne arbejdsprøvningsforløb resulterede i en forværring af hendes situation.

Praktik 2 gange 30 minutter om ugen

Avisen.dk har også skrevet om 49-årige Charlotte Poffler, der er sendt i praktik i et fritidscenter to gange 30 minutter om ugen, hvor hun blandt andet arkiverer regninger og laver dymo-strimler. Hun fik i 2015 stor politisk opmærksomhed, da kommunen forlangte, at hun skulle i såkaldt senge-praktik. Her skulle hun medbringe en seng til at hvile sig i under arbejdsprøvningen. Men efter stor medieopmærksomhed slap Charlotte Poffler for at skulle tage sengen med på arbejde - men arbejdsprøvningen slap hun ikke for.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.