VOLD MOD INDSATTE

DF: Minister må ind i sag om vold mod indsatte

Dansk Folkepartis retsordfører vil have justitsministeren til at forklare, hvad hun vil gøre for at beskytte fængselsbetjente, der indberetter voldelige kolleger.
Peter Skaarup (DF) kræver et klart svar fra justitsminister Mette Frederiksen (S). Han vil vide, hvad ministeren har tænkt sig at gøre for at beskytte whistleblowers, der fortæller om for eksempel voldelige kolleger.
Peter Skaarup (DF) kræver et klart svar fra justitsminister Mette Frederiksen (S). Han vil vide, hvad ministeren har tænkt sig at gøre for at beskytte whistleblowers, der fortæller om for eksempel voldelige kolleger. Foto: Keld Navntoft/Arkiv/Scanpix

Justitsminister Mette Frederiksen (S) får nu Dansk Folkeparti på halsen.

Partiet vil have ministeren til at forklare, hvad hun vil gøre for at beskytte fængselsbetjente som Marianne Jørgensen, der indberetter kolleger, der begår vold mod indsatte.

LÆS OGSÅ: Fængselsbetjent taler ud: For meget vold mod indsatte

Det er retsordfører Peter Skaarup, der som Enhedslisten og SF, vil have ministeren til at love en bedre beskyttelse af offentligt ansatte, der blander sig i den offentlige debat, når der sker kritisable ting på deres arbejdsplads.

- Det er helt uacceptabelt, at fængselsbetjente, der rapporterer om uregelmæssigheder og vold, ikke beskyttes bedre, end de gør. Derfor vil jeg spørge ministeren, hvad hun har tænkt sig at gøre, forklarer Peter Skaarup.

LÆS OGSÅ: Indsat: Fængselsbetjente ydmyger os og tager kvælertag

Fængselsbetjent efterlyser politisk handling

Mandag forlangte Enhedslisten og SF en lignende beskyttelse af offentligt ansatte.

Pernille Skipper fra Enhedslisten mødtes samme dag med Marianne Jørgensen, der i dag arbejder med kriminelle, der bærer fodlænke.

Hun har tidligere fortalt Avisen.dk om, hvordan hun er blevet mobbet ud af Anstalten ved Herstedvester, fordi hun fortalte ledelsen om en mandlig kollega, der havde taget kvælertag på en kvindelig indsat.

LÆS OGSÅ: Politikere: Chefer må stoppe usund kultur i fængsler

Manden blev efterfølgende dømt ved både byretten og landsretten. Efter de to domme fik han en fyreseddel. Det samme gjorde to kolleger, der afgav falsk vidneforklaring til fordel for den voldelige fængselsbetjent.

Søndag efterlyste Marianne Jørgensen politisk handling, og den har hun altså fået. Spørgsmålet er nu, hvad regeringen vil gøre.

Fængselsbetjente og fanger

 

Det uniformerede personale i Kriminalforsorgen tæller 2.911 personer (gennemsnitstal for 1. kvartal 2015).

 

Der er 3.617 personer indsat i fængsler og arresthuse (gennemsnitstal for 1. kvartal 2015).

 

Kilde: Kriminalforsorgen

UDVID

"Det er dårlig stil"

I april skrev Avisen.dk og Ugebrevet A4, om en ny betænkning om ytringsfrihed blandt offentligt ansatte. En stor del af et nedsat udvalg anbefaler i betænkningen, at det skal være dyrt for arbejdsgivere, der forsøger at fyre en åbenmundet ansat på grund af den ansattes ytringer.

LÆS OGSÅ: Eksperter: Sladrehanke skal have samme beskyttelse som gravide

Men siden har regeringen ikke gjort andet end at sende betænkningen i høring.

- Det har været et uskønt forløb, mener Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.

Retsordføreren mener, at det haster med at gøre noget for at beskytte offentligt ansatte.

- Det er dårlig stil, at regeringen ikke hurtigst muligt sørger for, at for eksempel politi- og fængselsbetjente, der er hundrerædde for at ytre sig, får en bedre ansættelsesretlig beskyttelse, siger han.

I dag tæller det uniformerede personale i Kriminalforsorgen 2.911 personer. Der er 3.617 personer indsat i fængsler og arresthuse, viser gennemsnitstal for 1. kvartal 2015.

Fagbevægelsen - heriblandt de to hovedforbund FTF og LO - bakker op om en sådan beskyttelse.

Alternativet: Støt whistleblowers

Partiet Alternativet, der endnu ikke er valgt ind i Folketinget, står også på whistleblowerens side.

- Det er helt afgørende for Alternativet, at vi støtter vores egne whistleblowers. For ellers får vi aldrig den form for insight eller viden frem, som er helt afgørende for vores demokratis robusthed, siger partiformand Uffe Elbæk.

Justitsminister Mette Frederiksen vil ikke kommentere kritikken, men henviser til Socialdemokraternes retsordfører.

Ministeren har, da betænkningen om offentligt ansattes ytringsfrihed blev offentliggjort, skrevet følgende i en pressemeddelelse:

- Jeg ser frem til at modtage høringssvarene, så regeringen kan få relevante input til brug for vores videre overvejelser om, hvordan vi bedst muligt sikrer, at de offentligt ansatte kan bruge deres ytringsfrihed i praksis.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.