Skarp kritik: Lave ydelser gør unge hjemløse

Et voksende antal unge lever på gaden og søger mod væresteder. En af forklaringerne er den nedsatte kontanthjælp til unge.
En ung hjemløs bor på et toilet.
En ung hjemløs bor på et toilet. Foto: Morten Stricker/Scanpix

Værestederne er ment som en håndsrækning til mennesker, der har levet på kanten af samfundet i årevis. Folk med massive misbrug og en lang erfaring med det hårde liv på gaden. Alligevel er hver syvende hjemløs på de danske væresteder under 30 år. 

Det viser en undersøgelse af 57 væresteder, som Kirkens Korshær, KFUM’s Sociale Arbejde samt Blå Kors driver for at hjælpe hjemløse.

I alt er 6.829 hjemløse blevet registreret i undersøgelsen, som konsulentformaet Evidentia har lavet. 14 procent er under 30 år.

Næsten alle de unge har været på kontanthjælp, siden de var 18 år, og det er en af de væsentligste grunde til deres situation, viser undersøgelsen. Den særligt lave kontanthjælp til unge er årsag til, at de ikke kan få livet til at hænge sammen økonomisk. Samtidig stifter de unge hjemløse en gæld, der gør det svært at komme videre i livet. 

- Særligt for de 18 til 24-årige, hvor næsten alle er på en relativt lav ydelse, er det en udfordring, at de højst har 5.500 om måneden efter skat, hvor de både skal betale husleje og leveomkostninger. Særligt for udsatte unge er det et problem at få tilværelsen til at hænge sammen, når de langvarigt befinder sig i den situation, forklarer Lars Benjaminsen, der som forsker ved Socialforskningsinstituttet (SFI) har kortlagt hjemløses liv i gennem en årrække. 

Han refererer til, at der i de seneste år er blevet skåret kraftigt i kontanthjælp og andre ydelser til unge.

En analyse fra Beskæftigelsesministeriet viste for nylig, at halveringen af kontanthjælp til unge under 30 - den såkaldte uddannelseshjælp - får de unge til at finde arbejde eller uddannelse. Derfor konkluderede beskæftigelsesminister Jørgen Neergaard Larsen (V), at økonomiske incitamenter virker på de unge.

Det gælder dog ikke for unge på kanten af samfundet, siger flere eksperter og fagfolk til Avisen.dk. De bliver i stedet efterladt i en endnu mere håbløs tilstand:

- De er i en ret marginaliseret situation. De har brug for støtte i stedet, siger Lars Benjaminsen.

Han bakkes op af de seneste mange undersøgelser af unge hjemløse. De viser, at antallet er eksploderet i takt med, at der er blevet skåret i ydelserne til unge. I 2009 var der 633 hjemløse i alderen mellem 18 og 24 år, mens der i den seneste optælling fra SFI var 1.172 hjemløse i den aldersgruppe. I alt er hver femte hjemløs under 24 år gammel.

Ikke råd til bolig

Kofoeds Kælder i København er kontaktsted for de unge hjemløse. Her oplever man, hvordan de unge kæmper med økonomien, der ikke hænger sammen med boligpriserne.

- Det er umuligt at få foden ind på boligmarkedet med de ydelser, forklarer teamleder Bent Kristensen.

Han møder unge hjemløse, der får under 3000 kroner om måneden, fordi de er registreret som hjemmeboende. Ofte hjælper Kofoeds Kælder de unge med at få rettet deres status, så de kan få lidt flere penge, men det er sjældent nok til at finde en bolig på et marked i byerne, hvor der er stor konkurrence, og folk hellere vil udleje til studerende.

Ifølge Lars Benjaminsen gælder det særligt for de unge hjemløse, at manglen på en egnet bolig, de kan betale, gør det svært at hjælpe dem ud af hjemløshed og få den øvrige sociale indsats for de unge til at fungere.

- At det særligt er svært at finde en bolig til de unge, hænger i høj grad sammen med deres indkomstgrundlag, forklarer han.

Økonomien fylder meget

Økonomien fylder meget for de unge hjemløse.

- De siger tit, at det er enormt dyrt at være hjemløs, forklarer Noemi Katznelson, der er lektor og forskningsleder ved Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet, og har fulgt unge hjemløse.

Den manglende bolig betyder for eksempel, at de unge ikke har noget køleskab, klædeskab eller steder at opbevare ting. Et billede, som de også genkender i Kofoeds Kælder:

- Det er meget dyrere at flakke undt på den måde, siger Bent Kristensen, der mener, det påvirker de unge:

 - De er dybt frustrerede over, at de ikke har økonomien til at få livet til at fungere.

En skjult gruppe

De unge hjemløse er ofte usynlige i gadebilledet.

- De forsøger at skjule deres situation, fordi de også er skamfulde, forklarer Noemi Katznelson

Den oplevelse deles i Kofoeds Kælder.

- De vil være unge på lige vilkår med andre. De vil ligne unge på alle andre måder. Derfor kæmper de meget for, at man ikke kan se det, så de ikke falder ud i gadebilledet, siger Bent Kristensen, teamleder i Kofoeds Kælder.

Det er dog svært for de unge hjemløse at holde facaden. De har ofte mange forskellige problemer. Og den dårlige økonomi hjælper ikke på nogen af problemerne.

I stedet bliver de unge fanget i en gæld, der er svær at komme ud af. 

- Det er en hæmsko for dem, og de lave ydelser fanger dem i en negativ spiral, siger Lars Benjaminsen.

Han gør opmærksom på, at der for de unge mellem 25 og 29 år er en højere ydelse til dem, der ikke er klar til at starte job eller uddannelse. En sådan differentiering med en højere ydelse til de mest udsatte vil også være god for de helt unge, der ikke kan reagere på økonomiske incitamenter.

Sidste stop

Når først de lave ydelser har presset de unge ud på gaden, kræver det dog mere end penge at få dem ind igen.

Ifølge Lars Benjaminsen skal hele paletten i spil.

At den nye undersøgelse viser, at mange unge hjemløse ender på værestederne, er ikke godt. De almindelige væresteder er ofte henvendt voksne hjemløse med massive problemer. Det er et miljø, der kan forhærde de unge og gøre misbrug større.

Det er også et symptom på, at de unge er nået rigtig langt ud:

- De tager kun på værestederne, fordi de er sindssygt pressede. Det er det sidste, man tyer til, siger Noemi Katznelson.

Tæt på undersøgelsen
  • Evidentia har på vegne af Kirkens Korshær, KFUM’s Sociale Arbejde og Blå Kors Danmark lavet optællinger på 57 væresteder. Dertil har de foretaget kvalitative interviews med hjemløse og ansatte på værestederne.
  • I alt blev 6.829 hjemløse registreret. Ca. 14 procent af de besøgende på værestederne i den undersøgte periode var unge i alderen 18-29 år.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.