Debattør: Chokerende skred i vores syn på arbejdsløse og udsatte

Ændringen fra velfærdssamfund til konkurrencestat har ramt socialt udsatte hårdt, siger debattør på baggrund af ny rapport.
Hjemløse og andre socialt udsatte går en barsk fremtid i møde, advarer debattør.
Hjemløse og andre socialt udsatte går en barsk fremtid i møde, advarer debattør. Foto: Scanpix/Arkiv

Fremtiden for socialt udsatte i Danmark ser chokerende og forfærdelig ud. Det skriver Michael Gylling Nielsen i et debatindlæg i Jyllands-Posten som reaktion på en rapport, som Landsforeningen af Væresteder for nyligt har udgiver.

Rapporten ser på, hvordan forholdene for socialt udsatte har udviklet sig de sidste 10-15 år. Og konklusionen er, at der er kommet flere fattige, flere misbrugere og flere hjemløse i Danmark, og at maskerne i det sociale sikkerhedsnet er blevet større.

Det skyldes ifølge foreningen både de senere års nedskæring i kontanthjælp og andre ydelser, og færre midler til udsatte i for eksempel kommunernes budgetter og satspuljen. Men også den generelle holdning til socialt udsatte har ændret sig, i takt med at Danmark har rykket sig fra velfærdssamfund til konkurrencestat.

Kun dem, der arbejder, har værdi

Michael Gylling Nielsen, som selv har arbejdet for flere danske og internationale velgørenhedsorganisationer, gyser ved tanken om, hvordan Danmark ser ud om 10 år, hvis udviklingen forsætter.

"Til den tid vil vi have udviklet et samfund, hvor kun de, der bidrager til fællesskabet med arbejdskraft, har en værdi. De ”ubeskæftigede” vil blive gemt af vejen, frataget basale rettigheder, og systemet vil have mistet den sidste tro på, at mennesker har en værdi i sig selv," skriver han blandt andet i debatindlægget på baggrund af rapporten.

Penge til stoffer

Indlægget har kastet forskellige reaktioner af sig på jp.dk.

"Rystende at vi i et meget rigt samfund (økonomisk) ikke har plads til at rumme os alle. De rige skal have skattelettelser, de dyre biler skal være billigere...materielle goder, til de der har mere end nok.... hvor bliver næstekærligheden af....lad os få en regering, der tør at have respekt for de menneskelige værdier," skriver en læser for eksempel.

En anden er dog uenig:

"Sådan ser billedet måske ud, hvis man ser det fra en højtbetalt lægestilling, men da jeg en periode selv var ude i noget hvor, jeg havde brug for mere el. mindre at bo på gaden, fandt jeg ud af, at jo mere folk kan spare på bolig, mad, udgifter til tandlæge, tøj etc. jo flere penge havde folk til stoffer."

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.