Opråb: Unge hjemløse skal have hjælp af os NU!

Organisationer, der arbejder med hjemløse, mener der skal nye ting til for at hjælpe unge, som lever på gaden.
Hjemløse er ikke altid mennesker, der har mærket livet på den hårde måde i mange år. Også unge mennesker ender i dag på gaden.
Hjemløse er ikke altid mennesker, der har mærket livet på den hårde måde i mange år. Også unge mennesker ender i dag på gaden. Modelfoto: SCANPIX arkiv

- Der har været en radikal stigning i antallet af hjemløse unge de seneste år.

Ordene kommer ikke fra hvem-som-helst. De kommer fra professor Preben Brandt, der har beskæftiget sig med unge hjemløse i 25 år og er formand for Projekt Udenfor.

Han retter en skarp kritik af indsatsen, der har været ført for at hjælpe unge hjemløse.

Samtidig skyder han med skarpt efter den særlige lave kontanthjælp til de unge. Han mener, den er en af de væsentligste grunde til, at unge ender på gaden - uden tag over hovedet.

Kritikken deles af Rådet for Socialt Udsatte og de hjemløses landsorganisation SAND. Og de kritiske røster bakkes op af en ny undersøgelse fra 57 væresteder. Her er hver syvende bruger under 30 år og kæmper med de lave ydelser.

Lavere ydelser er en af forklaringerne på, at hjemløsheden vokser
Jann Sjursen

- Vores oplevelse i rådet er, at lavere ydelser er en af forklaringerne på, at hjemløsheden vokser, siger Jann Sjursen, formand i Rådet for Socialt Udsatte.

Skal jeg stjæle eller tigge

Da Avisen.dk fanger Steen Rosenquist, formand i SAND, har han lige haft en ung hjemløs til samtale. Hun havde efter lang tids overvejelse besluttet sig for at begynde som sælger af hjemløse-avisen Hus Forbi. Blot 22 år gammel.

- Det havde hun det skidt med, for hun ved ikke, hvad hendes venner vil tænke. Men alternativet for hende var at begynde at stjæle for at overleve. Jeg synes, det er forfærdeligt, at vi er derude, hvor et ungt menneske skal tage sådan nogle valg, siger Steen Rosenquist.

Samtlige organisationer oplever, at de hjemløse unge er ekstremt sårbare. Det gør det svært at reagere, når skiftende regeringer vil motivere dem ved at skære i kontanthjælpen.

- Størstedelen af dem, vi ser, kommer ikke til at benytte incitamentet. De bliver bare fattigere og mere ensomme, siger Preben Brandt.

- I det øjeblik, man står med andre problemer og er langt fra både uddannelse og arbejde, bliver de lave ydelser en klods om benet og noget mere, man skal slås med, siger Jann Sjursen.

Tiltrukket af nederlag

Ifølge Preben Brandt har de unges liv været en lang række af nederlag, hvilket har gjort dem dårlige til at håndtere succes:

- De bliver forskrækket ved udsigten til succes, så de går efter nederlaget. Det er unge mennesker, der føler sig decideret uønsket i det samfund, vi har. Hvilket ikke er helt uden grund, forklarer han.

Denne særlige sårbarhed må man tage højde for, hvis man vil hjælpe de hjemløse unge. De er ifølge Preben Brandt ikke klar til at rykke direkte i job eller på uddannelse.

Det er unge mennesker, der føler sig decideret uønsket i det samfund, vi har. Hvilket ikke er helt uden grund
Preben Brandt

- De skal måske have nogle kollegie-lignende boliger, hvor man kan lave en særlig tilpasset beskæftigelse og give dem et nærvær gennem professionelle og frivillige, siger Preben Brandt.

Mens Preben Brandt fremhæver det vigtige ved at tænke i fællesskaber, lægger Sten Rosenquist vægt på, at hjælpen også skal individualiseres.

- Man skal se på det enkelte menneskes situation, siger Sten Rosenquist, der også efterlyser boliger, som de unge kan betale.

Livets ventesal

Ifølge Jann Sjursen er livet blevet en ventesal for nogle af de unge. Det går galt for dem på tærsklen til voksenlivet, hvor de ikke kan håndtere de krav, der bliver stillet.

Rådet for Socialt Udsatte efterspørger tilbud målrettet unge, der hverken hører til i gruppen blandt børn eller voksne.

- Det er vigtigt med kravfri tilbud, hvor man også kan etablere en form for brobygning mellem de unge og systemet, så de får tilbuddene, siger Jann Sjursen.

For Preben Brandt er den vigtigste besked til politikerne dog, at de ikke ved noget:

- Jeg vil sige til politikerne: Lad være at tro, at I forstår, hvad det handler om og få noget ordentlig viden i stedet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.