RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Ryanair-stewardesse: Vi vil gerne blive i Danmark

Det er dejligt at arbejde for Ryanair ud fra Danmark, og vi kan sagtens klare os for vores løn. Det fortæller stewardesse og steward på pressemøde styret af Ryanairs topchef.
Vi vil meget blive i Danmark, fortæller stewardessen Veronica og hendes mand Luis (yderst til venstre) på et pressemøde i dag styret af Ryanairs topchef i midten, Michael O'Leary.
Vi vil meget blive i Danmark, fortæller stewardessen Veronica og hendes mand Luis (yderst til venstre) på et pressemøde i dag styret af Ryanairs topchef i midten, Michael O'Leary. Foto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix.

- Du kan altid finde nogle, som er utilfredse med deres arbejde, men sådan er det jo i alle virksomheder. Jeg for mit vedkommende har nu arbejdet tre år for Ryanair i Danmark, og der jo fordi, jeg er glad for det.

Det fortæller stewardessen Veronica fra Slovakiet. Hun arbejder nu for Ryanair ud fra København, men har ellers i tre år fløjet ud fra Billund.

Hun er en af fem ansatte hos Ryanair i Danmark, som i eftermiddag på flyselskabets foranledning stillede op på et pressemøde.

Her blev der ikke talt konkret om løn, som ellers er et af de helt store stridspunkter mellem Ryanair og den danske fagbevægelse.

Ryanairs topchef, Michael O'Leary, der styrede pressemødet, meldte ud, at man "ikke ville svare på spørgsmål om kontrakter og detaljer".

'Vores løn er bedre'

Da Veronica alligevel blev spurgt om sin løn, sagde hun:

- Før vi flyttede til København, havde vi i Billund en bil og en dejlig lejlighed, så vi havde det fint. Hvis vi var utilfredse, så ville vi ikke være i Ryanair.

Nogenlunde det samme budskab lød på pressemødet fra stewarden Luis fra Portugal, der er gift med Veronica.

- Der bliver sagt så meget om vores vilkår, som simpelthen ikke passer. Der bliver sagt, at vi ikke er velbetalte. Men det passer simpelthen ikke. Vi er ikke slaver!, sagde Luis og fortsatte:

- Vores løn er bedre end i mange andre flyselskaber. Nogle gange har folk undrende spurgt om, hvordan vi kan smile og yde sådan en god kundeservive med de dårlige forhold, vi har. Men vi kan jo netop smile, fordi vi har det godt.

Ryanair har tidligere oplyst, at kabinepersonale i København får op til 35.000 euro - cirka 260.000 kroner - om året. Men om det beløb passer, blev der ikke svaret på i dag.

Veronica kunne dog fortælle, at hun i starten havde været på en kontrakt i Billund under bemandings-bureauet Crewlink, hvor hun arbejdede for Ryanair.

Crewlink giver ifølge kontrakter under 10.000 kroner om måneden til stewardesser nogle steder i EU. Hvad lønnen er for Crewlink-ansatte i Billund vides ikke. Veronica sagde:

- Jeg arbejdede for Crewlink i Billund, og det var i orden. Ellers ville jeg jo ikke være blevet.

Sygdom: intet problem

Fagbevægelsen har skarpt kritiseret, at en del af personalet i Ryanair-fly ikke får løn under sygdom. Altså når de arbejder via Crewlink. Hertil sagde Veronica:

- Da jeg var hos Crewlink, var der en begrænsning på, hvor mange sygedage med løn, jeg kunne få. Den grænse overskred jeg aldrig, og hvis jeg havde gjort det, ville jeg jo bare have kunne søge om sygedagpenge.

Uniform var en investering

Fagbevægelsen kritiserer, at stewardesser på Ryanair-fly ansat via Crewlink selv skal betale deres uniformer det første år.

For Veronica var det dog ikke noget problem.

- Jeg måtte selv betale min uniform det første år, men det betragtede jeg som en investering i at blive. Nu får jeg så som ansat i Ryanair et tilskud til min uniform, og tilskuddet har tjent min investering to-tre gange tilbage igen, sagde Veronica.

Michael O'Leary fortæller, at Ryanairs egne ansatte får 450 euro (cirka 3.400 kroner) om året i tilskud til at sørge for deres uniform.

Vil gerne blive i København

Både Veronica og hendes mand Luis risikerer snart at skulle arbejde ud fra en anden lufthavn end den i Kastrup. Ryanair har nemlig meddelt, at det nedlægger sin såkaldte base i København for at undgå ballade med fagbevægelsen.

Veronica og Luis er meget kede at skulle forlade Danmark snart.

- Vi vil meget gerne blive I København. Nogle af os har betalt et ret stort depositum for en lejlighed, og andre har investeret en del i at have familien samlet her, sagde Veronica.

Hun oplyste, at ægteparret har bedt om at blive flyttet til Barcelona.

- Vi kan godt leve med at flytte. Det er værre for de danske piloter, som har børn og familie i Danmark, og som selvfølgelig gerne vil blive, sagde Veronica.

Journalister banker på

På pressemødet ville Michael O'Leary kun tillade, at personalet sagde deres fornavne. Og der var ingen mulighed for at stille dem spørgsmål enkeltvis eller uden overvågning af Michael O'Leary.

Veronica bakkede chefen op i beslutningen om kun at bruge fornavne.

- Vi har ret til privatliv. Ligesom min Facebook-konto er privat, så er mit navn det også. Da vi først flyttede til Billund, blev vi kontaktet af nogle journalister, som kom og bankede på vores dør, og det var ubehageligt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.