Opsang til fagbevægelsen i Ryanair-sagen: Stop dette vanvid

Stop nu dette vanvid, og fokuser på at beholde arbejdspladser i landet i stedet. Arbejdspladser er det, Danmark har brug for, lyder en af kommentarerne til fagbevægelsens konfliktvarsel mod Ryanair.

Alt tyder på, at Ryanairs dage i Billund er talte.

I hvert fald står det irske lavprisselskab fast på, at de dropper deres base i Jylland, hvis fagbevægelsen fastholder deres sympatiaktioner der. Og det lader alt til.

- Uanset om der er tale om et dansk eller udenlandsk firma, så skal de følge de regler, som arbejdsmarkedets parter har aftalt, når de opererer på dansk grund, lød det onsdag fra LO's næstformand, Lizette Risgaard.

Udsigten til, at Ryanair forlader Billund og dermed flytter en række arbejdspladser med sig, falder dog ikke i god jord alle steder.

- Nu har Ryanair fløjet fra Billund i over 3 år uden problemer, og så fordi de vil etablere sig i Kastrup, skal fagforeningen til at lave ballade for balladens skyld. Det er arbejdspladser i Billund, og det er der brug for, skriver Bente Folmann Berthelsen i Facebook-gruppen Billund Lufthavn Vores Lufthavn Vores Valg, der er vokset støt siden onsdag.

Gode købmænd

Selv skriver stifteren af hjemmesiden Jan Juul Hansen:

- I Danmark er det nu bare sådan, at fagforeninger har fået alt for meget magt i alt for mange år. Hvad skal det betyde, når et firma, der skaber vækst i det danske samfund, også skal straffes for bare at være gode købmænd.

Og mange bakker op om hans holdning.

- Ryanair sørger for årligt at trække 800.000 flyrejsende til Billund. Det svarer til en tredjedel af alle flyrejsende i Billund lufthavn. 800.000 flyrejsende parkerer, spiser, drikker, handler, og benytter alle lufthavnens faciliteter i et stort omfang. Faciliteter, der skaber rigtig mange danske arbejdspladser, skriver Malene Ravn Neumann og tilføjer:

- Stop nu dette vanvid, og fokuser på at beholde arbejdspladser i landet i stedet. Arbejdspladser er det, Danmark har brug for.

Handler om fagbevægelsen

Onsdag slog Lizette Risgaard ellers fast, at konflikten ikke handler om fagbevægelsen, men om mennesker, der skal have råd til at leve. Flere medier - Avisen.dk inklusive - har nemlig kunnet fortælle, hvordan personalet hos Ryanair må arbejde for en meget lille løn, hvordan de ingen løn får under sygdom, og hvordan de selv skal betale for leje af deres uniformer.

Den udmelding falder dog til jorden hos flere.

- Nej. Det handler om fagbevægelsen og ikke om mennesker. Det handler om magt - ganske som på vejlegården, skriver Anne Elfengård blandt andet i en kommentar til historien på Avisen.dk's Facebook-side.

Kenneth Jakobsen er enig:

- Det handler - og har aldrig handler om andet - end jer selv. I er da skide ligeglade med, hvor mange I skal køre over i jeres korstog mod virksomheder, som ikke bukker sig for jeres diktater, skriver han.

Ryanair har allerede meldt ud, at de flytter deres base i København til Kaunas i Litauen. Det betyder, at medarbejderne i stedet vil arbejde derfra og altså ikke fra København. En manøvre, der vil træde fra den 14. juli.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.