Danske håndværkere bliver udnyttet i Norge

Dårlige løn- og arbejdsvilkår er ofte virkeligheden for danske håndværkere, der rejser til Norge for at arbejde.
- Alle tror, det er helt ok at tage til Norge. Men problemerne for udlændinge er meget mere udbredte end i Danmark, fortæller dansk håndværker i Norge
- Alle tror, det er helt ok at tage til Norge. Men problemerne for udlændinge er meget mere udbredte end i Danmark, fortæller dansk håndværker i Norge Foto:Keld Navntoft/Scanpix/Arkiv

Ofte forbindes social dumping med østeuropæer, der rejser til Danmark og arbejder under løn- og arbejdsvilkår, der under dansk standard.

Men det samme gør sig gældende for danske håndværkere, der rejser til Norge for at arbejde. Her oplever håndværkere fyringer fra dag til dag, manglende løn og dårligt arbejdsmiljø, skriver Nordjyske.dk.

- Alle tror, det er helt ok at tage til Norge. Men problemerne for udlændinge er meget mere udbredte end i Danmark. Især de helt unge ryger nemmere i fælderne. De er nye i et nyt land og tør ikke sige fra, fortæller maskinsnedker Brian Rysgaard til Nordjyske.dk.

Fik hverken løn eller kontrakt

Han arbejder som anlægsleder – under gode forhold - i et norsk entreprenørfirma, men oplever ofte at vesteuropæer, herunder danskere, bliver udnyttet i Norge. Det sker tit, når de arbejder i norske vikarbureauer, der ikke følger reglerne, fortæller han.

Brian Rysgaard har tidligere selv arbejdet for et norsk vikarbureau, hvor han hverken fik løn eller kontrakt, og skulle bo i et rum sammen med fire andre mænd uden mulighed for at lave mad, fortæller han til Nordjyske.dk.

Ikke sikret af dansk fagforening

Hos 3F kender man problemstillingen med danske håndværkere, der bliver udnyttet i Norge.

Men som dansk fagforening kan 3F ikke køre sager i Norge. Derfor er det vigtigt, at danskerne melder sig ind i den norske fagforeningen Fællesforbundet, inden de rejser til Norge for at arbejde, understreger formand for byggegruppen 3F Skagerak, Troels Hedegaard.

- Jeg kan ikke råbe højt nok, at danske jobsøgere skal melde sig ind i en norsk fagforening. Vi kan ikke gøre noget. Rent principielt kører vi ingen sager i Norge. Vi kan ikke betale en norsk advokat 2000 kroner i timen, fordi nogen har brændt nallerne. Det er ikke fair, at andre skal hænge på regningen, siger Troels Hedegaard til Nordjyske.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.