Rugbrød, blowjob og morgenbøn: Se de groteske fyringer

Topchefen for Lundbeck bliver fyret for at bryde reglerne, og får 18 millioner kroner som kompensation. Vi har samlet en række eksempler på helt almindelige medarbejdere i danske virksomheder, der ikke fik 18 millioner med sig, da de blev fyret af forskellige årsager.
Topchef Ulf Wiinberg begik en fejl og blev fyret med et gyldent håndtryk på 18 millioner kroner. Men der er ikke gyldne håndtryk til fyrede rengøringsassistenter, pædagoger og elektrikere.
Topchef Ulf Wiinberg begik en fejl og blev fyret med et gyldent håndtryk på 18 millioner kroner. Men der er ikke gyldne håndtryk til fyrede rengøringsassistenter, pædagoger og elektrikere. Claus Bech / Scanpix

Der er forskel på, om det er en medarbejder på gulvet eller på chefgangen, der træder ved siden af på jobbet.

Tidligere i denne uge blev topchefen i medicinalfirmaet Lundbeck fyret, fordi han havde taget imod nogle aktier i gave og dermed brudt firmaets regler. Som kompensation for fyringen får han et gyldent håndtryk på 18 millioner kroner fra firmaet.

Men hvad sker der, når almindelige ansatte begår fejltrin? I mange tilfælde ender det med en fyring eller bortvisning på stedet - uden 18 millioner kroner til at trøste sig med.

Vi har samlet en række eksempler fra de seneste år på danske virksomheder, der har fyret medarbejdere for små fejltrin og dumheder eller - i nogle tilfælde - af ret absurde grunde.

Et skæbnesvangert rugbrød

For eksempel blev 46-årige Laila i 2013 fyret for at købe et rugbrød i arbejdstiden.

Og apropos mad, så blev en 27-årig ansat ved telefonselskabet TDC i januar 2014 fyret for at spise sin frokost hjemme - noget, arbejdspladsen ellers gav lov til i visse tilfælde.

Mens nogle topchefer får en stor check sammen med fyresedlen, fik 18-årige Nikita en stor regning, da hun blev fyret fra et callcenter for at have to en halv sygedag. Arbejdspladsen ville have, at hun skulle betale dem 24.000 kroner for at have lært hende op.

Og så var der Peter, der blev fyret fra sit arbejde på en genbrugsstation og beskyldt for at stjæle en varevogn.

Fyret for kærestens Facebook-opdatering

Tidligere i år fortalte 23-årige Zacharias om, hvordan han blev fyret fra sin elevplads, mens han var sygemeldt med stress, på grund af en Facebook-opdatering fra hans kæreste.

Han er ikke den eneste, der bliver fyret for Facebook.

For få måneder siden fyrede den danske vindmølle-gigant Vestas for eksempel en nattevagt, der havde arbejdet for dem i 15 år, for at bruge Facebook i arbejdstiden.

Omvendt blev pædagogen Dennis i 2013 fyret, fordi han kritiserede, at kollegerne brugte tid på Facebook i stedet for på børnene.

Også Pia oplevede at blive fyret for at tale ærligt om problemer på arbejdspladsen. På et kursus i arbejdsmiljø blev alle opfordret til at snakke om problemerne på arbejdspladsen MidtTrafik - men da den 47-årige billetkontrollør fulgte opfordringen og åbnede op, blev hun fyret.

Apropos brok - så fandt maleren Rasmus det på sin plads at brokke sig for et par år siden, da chefen satte ham til at arbejde med et farligt opløsningsmiddel, der ætsede hans hænder. Det blev han også fyret for.

Fyret for at rette andres stavefejl

Blandt de mere kulørte sager var der for eksempel Bente, der i 2010 blev fyret for ikke at ville bede morgenbøn.

Så var der også sagen om rengøringsmanden Thomas, der blev fyret af ISS Rengøring for at rette en stavefejl for en kunde.

Og den om de unge ekspedienter i 7-eleven, der blev fyret, fordi de ville have løn for overarbejde.

Og så var der receptionisten, der blev fyret efter kun tre dage med begrundelsen, at hun var for tyk.

For ikke at nævne læreren Søren fra Næstved, der blev fyret for at tage sig for meget af eleverne.

Dårlig humor og Vild Med Dans koster jobbet

Kan man blive fyret for dårlig humor? Tja - en ansat i et cafeteria på Scanlines-færgen blev i hvert fald fyret for at putte kaffebønner i kasseapparatet for at lave sjov med en kollega.

Også en joke om 'Bøf og blowjob' på virksomheden Just-Eats Facebook-side førte til, at den vittige medarbejder mistede jobbet.

Der er også flere historier om ansatte, der får sparket efter at have deltaget i realityshows eller andre tv-programmer.

Danser og danseunderviser Karina Frimodt var i 2013 dansepartner med komikeren Uffe Holm i det populære program Vild Med Dans - og det endte med at koste hende jobbet som underviser.

Hvorfor tager din kone ikke barnets sygedag?

Endelig oplever mange danskere også at blive fyret, fordi de bliver gravide, bliver far, adopterer eller tager barsel.

Tidligere på året blev en elektriker for eksempel fyret få dage efter, at han havde meldt ud, at han skulle være far.

Og VVS'eren Dennis blev for et par år siden fyret, fordi han tillod sig at tage barnets første sygedag - det burde hans kone da have gjort, mente chefen.

I nogle af de nævnte sager fik de ansatte efterfølgende erstatning, fordi de fik deres fagforening til at køre sagen i retten og fik medhold i, at afskedigelsen eller bortvisningen var urimelig - men vi kan godt afsløre, at erstatningerne ikke i noget tilfælde nærmede sig 18 millioner kroner.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.