Radiolegenden Jørn Hjorting: Man føler sig ensom

Det tog noget tid, før radioværten Jørn Hjorting anerkendte, at han havde et problem
Det var på grund af konen Erna, at Jørn Hjorting opdagede sit hørehandicap.
Det var på grund af konen Erna, at Jørn Hjorting opdagede sit hørehandicap. Simon Skipper /scanpix

Det er blevet tid til julefrokost på jobbet og julehygge med venner og familie.

Men hver femte voksne dansker oplever problemer med hørelsen.

Det svarer ca. til 800.000 danskere, viser en undersøgelse fortaget af Analyse Danmark. Undersøgelsen er lavet i samarbejde med GN Hearing Danmark.

- Først og fremmest føler man sig utrolig ensom, selvom man er omgivet af sine nærmeste. Man sidder der, i en kaotisk strøm af lydindtryk, som man ikke kan finde hoved eller hale i. Man skal koncentrere sig meget om dem, der siger noget. Det kan virkelig være lidt af en prøvelse, fortæller den 84-årige tidligere radio-og tv-vært, Jørn Hjorting.

Jørn Hjorting har selv haft problemet inde på livet. Hjortings kone Erna, begyndte at beklage sig, fordi Hjorting ikke reagerede, når hun talte til ham. Siden måtte han selv erkende, at hørelsen var på retur. Han fik sit første høreapparat da han var i slutningen af 70’erne, men det fungerede ikke godt. Det endte det meste af tiden med at ligge i skuffen, fortæller han.

Det er det samme problem mange danskere oplever.

- Nedsat hørelse er en kæmpe belastning -  både for en selv og for omgivelserne. Enten begynder man selv at tale meget højt, eller også råber de andre, og det gør det faktisk bare det hele meget værre. Heldigvis bliver det helt anderledes, når man får et godt høreapparat, siger han.

88 procent af dem, der har høreapparat, svarere ifølge undersøgelsen, at de ikke kunne følge med i sammenkomster på over fem personer på grund af baggrundsstøj.

Det er en af de udfordringer, som blandt andre høreapparatvirksomheden GN Hearing Danmark arbejder for at komme til livs, forklarer audiologopæd fra GN Hearing Danmark Lisbeth Kjems Christensen.

- Når man har normal hørelse hjælper hjernen med at sortere baggrundsstøjen fra den lyd, man gerne vil høre – for eksempel den person, man taler med. Med et høreapparat er det derfor vigtigt, at det har de rette funktioner til at dæmpe støj og forstærke de ønskede stemmer, hvis det ikke skal være helt umuligt at begå sig i større sociale sammenhænge, siger Lisbeth Kjems Christensen.

25 procent der deltog i undersøgelsen siger, at nedsat hørelse er et stort problem.

Sådan kan du beskytte din hørelse

At skrue ned for sine øretelefoner, headset, tv, etc. kan skåne din hørelse.

Hvis der er støj på arbejdspladsen, er det en god idé at bruge høreværn.

Hold dig for ørene når der er rigtig høj støj, som kan være fyrværkeri.

Brug ørepropper til koncerter, da musikken er utrolig høj.Disse få råd kan holde din hørelse god gennem hele livet.

Resultater fra undersøgelsen

81 procent af alle voksne danskere oplever problemer med at høre, til sociale arrangementer. 72 procent tror at det kan være problemer med hørelsen.

19 procent svarer i undersøgelsen, at de ofte eller meget ofte har svært ved at høre under sociale sammenkomster.

25 procent oplever generelt at have problemer med nedsat hørelse

88 procent der høreapparat, der deltog i undersøgelsen, svarede at de ikke kunne følge med i sammenkomster på over fem personer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.