Præster i opgør om flygtninge i kirken: "Helt fair at Folkekirken også tager sin del"

Integration af flygtninge i kirken splitter politisk aktive præster. Tidligere SF-politiker Pernille Vigsø Bagge bifalder nyt initiativ med integration.
Integration af flygtninge er alle danskeres opgave, siger sognepræst og tidligere SF-politiker Pernille Vigsø Bagge.
Integration af flygtninge er alle danskeres opgave, siger sognepræst og tidligere SF-politiker Pernille Vigsø Bagge. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Folkekirken skal være rummelig nok til at tage imod alle kulturer og skal tage ansvar for integrationen.

Det er sognepræst og tidligere SF-politiker Pernille Vigsø Bagges budskab, efter at Avisen.dk kan fortælle, at Kirkeministeriet har bedt landets kirker om at tage 60 flygtningepraktikanter i forbindelse med integrationsgrunduddannelsen (IGU).

- Folkekirken består af 4,3 mio indbyggere i det her land, så man kan sige, at det er os alle sammen. Og hvis vi alle sammen har en opgave med at integrere de her mennesker, der er nødt til at flygte fra deres hjemland, så synes jeg, det er helt fair, at Folkekirken også tager sin del af det sociale ansvar, siger hun.

Pernille Vigsø Bagge var en fremtrædende SF-profil, indtil hun stoppede i Folketinget i 2015 for at blive sognepræst i Løgstør-Aggersborg-Kornum-Løgsted pastorat.

Staten skal gå forrest

Hun er dybt uenig med Christian Langballe (DF), der er meget skeptisk, når det gælder flygtninge, som arbejder i kirken.

- Jeg synes, det er en god idé. Det kan simpelthen ikke passe, at vi alle sammen går rundt og taler om, hvor vigtigt det er, at flygtninge og asylansøgere kommer i arbejde, og at staten så ikke går forrest, siger Pernille Vigsø Bagge.

Reaktionen kommer efter, at Avisen.dk i dag kan fortælle, at det er menighedsrådene, altså landets kirker og kirkegårde, der skal finde plads til de 60 flygtningepraktikanter, som Kirkeministeriet har lovet at ansætte.

Torsdag kunne Avisen.dk skrive, at regeringen er milevidt fra at nå en målsætning om at have op mod 304 IGU-elever ansat i staten. I øjeblikket er 38 flygtninge ansat. Kirkeministeriet er med 60 flygtninge det ministerium, der har sat barren højest, men de har stadig ikke ansat en eneste. 

Modsat Christian Langballe ser Pernille Vigsø Bagge intet problem i, at Kirkeministeriet sender opgaven videre til menighedsrådene.

- Det er en udmærket idé, og det er fair nok at se kirken som en arbejdsplads under staten, der skal varetage nogle samfundsopgaver. Jeg kan godt forstå, at Kirkeministeriet sender opgaven videre, da selve ministeriet ikke har mange ansatte, siger hun, men stiller dog spørgsmålstegn ved, om Kirkeministeriet konkret kan tvinge kirkerne til noget som helst.

Folkekirken kan rumme alle

Christian Langballe skød ellers med skarpt mod, at Kirkeministeriet involverede Folkekirken i et politisk projekt, men det affærdiger Pernille Vigsø Bagge.

- Det er ikke mere politisk end, at vi også skal overholde arbejdsmiljølovgivningen, konstaterer hun.

På den måde er Folkekirken ikke anderledes end andre arbejdspladser.

- Det er klart, at det er en værdibåret arbejdsplads ligesom Kræftens Bekæmpelse, Dansk Flygtningehjælp eller Dansk Minkavlerforening. Men det diskvalificerer hverken os eller dem til at tage del i en bunden opgave om at integrere nye borgere, siger hun.

Kan du ikke forstå, at der kan være folk, der synes, det er underligt med troende muslimer på en kristen arbejdsplads?

- Nej, for der er noget fuldstændig fantastisk med den danske folkekirke. Nemlig at vi ikke måler folks tro, når de kommer ind ad døren på arbejde om morgenen. Hvis der var en stærkt troende muslim, som godt kan lide at gå i naturen og gerne vil integreres på det danske arbejdsmarked, så kunne vi jo finde en plads til ham på kirkegården. Han behøver jo ikke stå inde klistret op ad alteret fra morgen til aften, siger Pernille Vigsø Bagge.

Kan hjælpe til med it

Tidligere har Pernille Vigsø Bagge haft folk i støttede job på kirkegårdene i pastoratet, og hun understreger, at det altid er en udfordring at få folk, der er langt fra arbejdsmarkedet, i job. Men det gælder uanset, om det er en dansker eller flygtning.

Selv kan hun se perspektiver i IGU-ordningen og kan sagtens forestille sig at tage en flygtningepraktikant.

- Jeg har været frivillig i Dansk Flygtningehjælp, og der har vi for eksempel en iransk kvinde, der er it-ingeniør. I kirken har vi en masse it-opgaver i forbindelse med civilregistrering, der i øjeblikket varetages af to dygtige kordegne, som er frygtelig overbebyrdede. Så der kunne jeg da for eksempel sagtens se os tage hende ind, så hun kunne hjælpe til, slutter hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.