Pas på: Disse morgenmadsprodukter skal du holde dig fra
Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvad du indtager om morgenen.
Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvad du indtager om morgenen.
Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvad du indtager om morgenen. Foto: Colourbox


Morgenmåltidet er et vigtigt måltid. Især hvis du er en af dem, der vågner sulten om morgenen og virkelig har brug for noget at kickstarte din dag på.

Føler du ikke umiddelbart sult, kan du sagtens vente til lidt op af dagen.

Hvad du så ender med at proppe indenbords er imidlertid ikke helt ligegyldigt. Rigtig mange morgenmadsprodukter er nemlig mere usunde, end du måske lige tror, lyder det fra sundheds- og ernæringsekspert Julie Retbøll Eriksson.

Spørg Julie

Julie er sundheds- og livsstilsekspert og står bag firmaet Glad Livsstil.

Vil du også vide mere om kost, træning og livsstil mere generelt, så skriv dit spørgsmål til hende på julie@gladlivsstil.dk. Skriv Avisen.dk i emnefeltet.

Svarene bliver bragt her på Avisen.dk.

UDVID

Hun understreger, at man især skal passe på med at starte med at indtage for meget sukker.

- Når du starter dagen med sukker, påvirker det din energi. Sukker er tomme kalorier. Det betyder, at du spiser kalorier uden du ”får” noget for pengene, altså ingen vitaminer og gode mineraler, som gavner din krop. Når du vågner om morgenen har kroppen ofte fastet i 8-10 timer, og kroppen har derfor brug for noget næring. Derfor skal du spise mad, som giver dig energi, forklarer hun.

Herunder kan du læse Julie Retbøll Erikssons gennemgang af fire produkter, der er mere usunde, end du måske troede, og hendes forslag til alternativer.

Havrefras

Havrefras bliver ofte opfattet som det sunde valg til morgenmaden, men sandheden er lidt en anden. Det gode ved havrefras er dets høje indhold af kostfibre, men produktet indeholder bare samtidig en stor mængde sukker, nemlig 10 gram pr 100 gram. Det kan tricke dit blodsukker til at stige for derefter hurtigt at falde igen. Spis derfor ikke produktet, fordi det er sundt, men fordi du kan lide det, og fordi det giver dig en mæthedsfornemmelse.

Glutenfri frugtmysli fx fra Urtekram

Når noget er glutenfrit, bliver det meget ofte associeret med sundhed. Sådan er det dog ikke altid. Gluten er en samlet betegnelse for protein, som findes i kornsorterne hvede, rug og byg, men næppe i havre. Det betyder, at de glutenfrie produkter bliver lavet uden disse meltyper, men sagtens kan være tilsat store mængder sukker. Udgaven fra Urtekram indeholder 18 gram sukker pr 100 gram. Samtidig har produktet et forholdsvis lavt indhold af kostfibre på 6,4 gram pr 100 gram.

Kellogg’s All-Brann Regular

Kellogg’s All-Brann Regular er et morgenmadsprodukt, som bliver promoveret på at have et højt indhold af fibre, hvilket også er sandt. Produktet indeholder 15 gram kostfiber pr 100 gram, hvilket er godt for et morgenmadsprodukt. Produktet har dog også et højt indhold af sukker, nemlig 20 gram pr 100 gram. Desuden har produktet et højt indhold af salt, nemlig 1 gram salt pr 100 gram – hvilket er højt i forhold til den anbefalede mængde på 5-6 gram om dagen.

Havre cheerios

Havre cheerios lyder måske meget fornuftigt, men når du vender pakken rundt og kigger på ingredienslisten, vil du opdage, at sukker er den ingrediens, der er anden mest af, mens mørk sirup, altså også en form for sukker, er den ingrediens, der er fjerde mest af. Allerede her er faresignalerne høje, da et sukkerboost fra morgenstunden ikke gavner din energi hverken om morgenen eller i løbet af dagen. Kigger du på saltindholdet, er det også alt for højt i forhold til de anbefalede mængder. Pr 100 gram indeholder produktet nemlig 1,11 gram salt. Produktet kan derfor nærmere kategoriseres som slik.

Sunde alternativer

Heldigvis kan du finde sundere alternativer, som vil sikre dig en længerevarende mæthedsfornemmelse og mere energi til hele dagen. Generelt bør du gå efter disse pejlemærker:

Pr 100 gram:
Kostfibre mindst 10 gram
Fedt max 8 gram
Sukker max 10 gram
Salt under 1 gram (400 mg natrium)

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.