Pas på disse sommerretter: De er mere usunde end du tror

Der findes mere sunde alternativer til sommerens usunde spise. Vi guider dig til nogle af dem.
Der findes mere sunde alternativer til sommerens usunde spise. Vi guider dig til nogle af dem.
Der findes mere sunde alternativer til sommerens usunde spise. Vi guider dig til nogle af dem. Foto: Colourbox

Sommer og sol kalder på en række helt specielle retter. Men det er ikke al sommerspise, der er lige sundt.

Is og sodavand giver næsten sig selv. Men heller ikke maden fra grillen eller den kølige koldskål går fri. Begge dele er der nemlig nogle sundhedsmæssige problemer ved.

Heldigvis findes der alternativer, der gør, at du får mere energi, og gør det lettere at opnå et vægttab eller at du holder din vægt selv under ferien.

Livsstils- og ernæringsekspert Julie Retbøll Eriksson guider dig herunder igennem en række populære sommerretter.

Koldskål

Koldskål består primært af mælkeprodukter tilsat sukker og citron. Koldskål kan derfor ikke i sig selv kategoriseres som decideret sund, men dog sundere end andre af sommerens desserter. Det, der gør, at koldskål er med på listen over usunde sommermad, er, at dog især at koldskål spises med kammerjunker. Kammerjunker består nemlig primært af smør, mel og sukker, og du skal kigge meget langt efter vitaminer og sunde næringsstoffer.

Alternativet
I koldskålen er det primært sukkerindholdet og toppingen, du skal være opmærksom på. Du kan derfor med fordel lave din egen, mere sunde topping. Til det kan du få inspiration her.

Populære kolde drikke

Kolde drikke som sodavand, frugtsmoothies og søde drinks har alle et meget højt indhold af sukker, som påvirker dit blodsukker på en negativ måde. Frugtsmoothies indeholder naturligt sukker fra frugt, men ligesom hvidt raffineret sukker påvirker det dit blodsukker i en voldsom grad. Søde drinks er ofte lavet på sodavand, frugtjuice eller tilsat raffineret sukker, så du tilfører ikke kroppen essentielle næringsstoffer, når du indtager sådanne.

Alternativet
Sodavand kan du erstatte af danskvand med citron, eller du kan komme frosne jordbær i postevand og dermed få lidt mere smag samtidig med, at det holder dit vand koldt. Frugtsmoothie har et højt indhold af frugtsukker. Men laver du den selv, kan du med fordel erstatte noget af frugten med grøntsager som for eksempel spinat eller broccoli. På den måde får du flere vitaminer.

Mad fra grillen

Grillmad består meget ofte af rødt kød, pølser og kartoffelsalat fra det nærmeste supermarked. Rødt kød kan i store mængder være kræftfremkaldende, ligesom grillmetoden kan fremkalde farlige stoffer. Pølser og kartoffelsalat har et højt indhold af animalsk mættet fedt, ligesom det meget ofte også har et højt antal af e-numre og tilsætningsstoffer. Det har ikke meget med sundhed at gøre. I stedet dræner det din krop for energi, og giver dig mange kalorier på en lille volumen mad, og du vil derfor ofte indtage mange kalorier, som kan medføre overvægt.

Alternativet
Grillmad hører sommeren til, og det skal du ikke snydes for. Du kan dog gøre det sundere ved for eksempel at erstatte pølser og rødt kød med kylling, som er magert kød. Desuden er grillen meget velegnet til at grille grøntsager.

Om Julie Retbøll Eriksson

Julie Retbøll Eriksson er sundheds- og livsstilsekspert med en professionsbachelor i sundhed og ernæring.

Hun står bag firmaet Glad Livsstil og har skrevet e-bogen Desserter der booster din hverdag, hvor du blandt andet får tips til at gøre dine yndlingsdesserter sundere. Du kan læse mere om bogen her.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.