Sådan kommer du i gang med at løbe

Der er mange fordele ved at løbe, men det er ikke altid lige let at komme i gang. Vi guider til dig igennem.
Der er mange fordele ved at løbe, men det er ikke altid lige let at komme i gang.
Der er mange fordele ved at løbe, men det er ikke altid lige let at komme i gang. Foto: Colourbox

Løb kan være en fantastisk træningsform, fordi det gør dig uafhængig af fitnesscentre og træningsudstyr. Alt, du skal bruge, er dine løbesko. Samtidig er løb en effektiv træningsform, der kan tilpasses alle niveauer.

Sådan lyder det fra sundheds- og livsstilsekspert Julie Retbøll Eriksson, der herunder guider dig til at komme i gang med at løbe.

Foto: Julie Retbøll Eriksson

Fordele

Løb er en effektiv træningsform til at forbedre dit kredsløb. Det styrker hjertet, sænker blodtrykket og mindsker risikoen for blodpropper. Du kan forbrænde mange kalorier på forholdsvis kort tid, fordi løb er vægtbærende, altså du løfter hele tiden din egen kropsvægt i modsætning til for eksempel cykling. Løb kan desuden sænke dit kolesteroltal og dermed modvirke hjerte-karsygdomme.

Kom i gang

Hvis du aldrig har løbet før, er det vigtigt, at du ikke bare kaster dig ud i at løbe længere distancer. Samtidig skal du også være opmærksom på, om du oplever problemer med knæene. Er du nybegynder, vil jeg anbefale dig at starte med nogle intervaller, hvor du skifter mellem at gå og løbe langsomt. Kroppen skal vænne sig til træningen og vænne sig til den belastning, som løb giver. Start for eksempel med at gå 5 minutter i et rask tempo og løb derefter 1 minut. Gentag to gange. Det er vigtigt, du starter stille og roligt ud og derfra bygger mere og mere på.

Intervaltræning

Når din krop har vænnet sig til at løbe, og du efter en længere periode med løb kan løbe 5 km, har du mulighed for at øge kadencen og begynde at løbe intervaller i et højere tempo. Når du løber intervaltræning, hvor du træner med høj intensitet i en kort periode, vil du både øge din kondition og din efterforbrænding. En måde, du kan løbe effektive intervaller på, er ved at gøre brug af metoden 10, 20, 30. Du varmer op ved let løb i 10 mutter. Derefter løber du 30 sekunder roligt, 20 sekunder moderat og 10 sekunder, hvor du løber så hurtigt som muligt. Det gentager du i alt 5 gange. Det er hårdt, men det er også overskueligt, fordi træningen er i en meget kort periode, men samtidig effektiv.

Spørg Julie

Julie er sundheds- og livsstilsekspert og står bag firmaet Glad Livsstil.

Vil du også vide mere om kost, træning og livsstil mere generelt, så skriv dit spørgsmål til hende på [email protected] Skriv Avisen.dk i emnefeltet.

Svarene bliver bragt her på Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.