Omstridt lov kostede Mie 100.000 kr: Jeg får kvalme, når jeg ser Mette Frederiksen

Mie Lykke Sørensen var tvunget til at forsørge sin nye kæreste i halvandet år. Men loven får kritik for at være i strid med grundloven. I dag kørte sagen i Retten i Helsingør.
Mie Lykke Sørensen var lige flyttet sammen med sin kæreste, da han mistede halvdelen af sin kontanthjælp på grund af en ny lov om forsørgelsespligt for samlevende på kontanthjælp.
Mie Lykke Sørensen var lige flyttet sammen med sin kæreste, da han mistede halvdelen af sin kontanthjælp på grund af en ny lov om forsørgelsespligt for samlevende på kontanthjælp. Foto: Mette Lauth

Mie Lykke Sørensen mødte op i Retten i Helsingør i dag, selvom det gav hende ondt i maven. 

Hun og kæresten Ronny var pålagt gensidig forsørgelsespligt i halvandet år og kæmpede mod lovgivningen. 39-årige Mie Lykke Sørensen husker det som en sort periode i sit liv.

- Jeg glemmer det aldrig. Jeg har lagt låg på det, og vi har lagt det bag os nu, men jeg får ondt i maven bare af at tænke på det igen. Jeg kan bare ikke slippe det helt, så jeg var nødt til at komme i dag, siger Mie Lykke Sørensen

Hele opsparingen røg

Hun var tilhører i dag ved den længe ventede retssag. Den skal afgøre, hvorvidt det var i strid med Grundloven, da alle partier undtagen Enhedslisten i 2013 vedtog, at samlevere til kontanthjælpsmodtagere har pligt til at forsørge dem.

Loven trådte i kraft i 2014, og Mie mistede hele sin opsparing på 100.000 kr i det halvandet år, hun blev nødt til at forsørge Ronny, der har ADHD, angst og søvnforstyrrelser.

De havde kendt hinanden i et halvt år, da de flyttede sammen. Det var nødt til at gå lidt hurtigt, for hun havde kun en to-værelses lejlighed, og han havde sin søn hver anden weekend.

- Så jeg solgte min andelslejlighed, og vi fandt en større lejlighed sammen, som vi havde råd til at betale med min løn som handicaphjælper og hans kontanthjælp, fortæller Mie Lykke Sørensen.

Måtte bukke under og betale

Den gensidige forsørgelsespligt for samlevende skulle være en en ligestilling af ægtepar og samlevende med et ægteskabslignende forhold. Sådan præsenterede daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) lovforslaget.

Men Mie og Ronny var lige flyttet sammen, da han mistede halvdelen af sin kontanthjælp.

- Vi hørte om loven ugen efter, vi var flyttet sammen. Hvis vi havde vidst det, var vi ikke flyttet sammen. Nu manglede vi 4.000 kroner, så jeg blev nødt til at tage af min opsparing hver måned, siger Mie Lykke Sørensen.

I første omgang sagde Mie nej til at forsørge Ronny, noget hun fortalte om i Avisen.dk
Men i den sidste ende endte hun med at bukke under og betale. 

Truet af kommune

- Vi havde ikke en reel mulighed for andet. Kommunen truede med ikke at ville betale kontanthjælp til Ronny overhovedet, hvis jeg ikke skrev under. Jeg havde heller ikke fået at vide, hvor meget vi måtte være sammen, hvis jeg flyttede hen til en ven. Man blev bare angst for at gøre noget forkert, siger hun. 

Imens trøstede hun sig med, at det kun kunne være en spørgsmål om kort tid, før Ronny blev tilkendt fleksjob og fik afsluttet sin ti år lange sag i kommunen.

Men sådan gik det ikke. Det trak ud i halvandet år, og imens prøvede hun at kæmpe hans sag i byrådet, via klagebreve og overfor de seks sagsbehandlere, han havde i den periode.

En sort periode

- Jeg blev hans fuldtidssagsbehandler, for han havde ikke overskud til det. Jeg kan jo ikke sige, at det ødelagde alt, for vi er jo sammen endnu. Men det var så sort en periode, siger hun.

Loven om gensidig forsørgelsespligt for samlevende blev afskaffet igen som del af forhandlingerne om en finanslovsaftale. Men den nåede at skabe så store problemer, at kommunerne i dag har tilbagebetalt over 51 millioner kroner på grund af grove fejl i sagsbehandlingen.

Mie og Ronny er ikke blandt dem, der fik penge efterbetalt, og det betyder meget for hende.

- De 100.000 fra salget af andelslejligheden skulle have været begyndelsen på en fremtid. En udbetaling på et hus, en større bolig til os. Jeg kan ikke glemme det. Jeg får kvalme, når jeg ser Mette Frederiksen, siger hun.

Venter på rettens afgørelse

For halvandet år siden fik hendes kæreste fleksjob og kører i dag med fragt for en virksomhed i 10-12 timer om ugen. Det går godt.

Mie Lykke Sørensen følger med i nyhederne om kontanthjælpsloftet, og hun føler med dem, der nu "sidder i saksen", som hun siger.

Retten i Helsingør har indtil 9. januar 2017 til at afgøre, om det var i strid med Grundloven at pålægge borgere at forsørge andre end deres ægtefælle og mindreårige børn.

- Jeg håber, vi vinder - og synes faktisk vi har ret til en erstatning. Man skal have ret til at leve i fred og ro og bygge en fremtid uden, at myndighederne kan gribe ind på den måde, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.