Neergaards plan for arbejdsløse: Skal konkurrere med udenlandsk arbejdskraft

Beskæftigelsesministeren vil have færre på kontanthjælp. Loftet over ydelsen er første skridt i en plan, der ifølge ministeren skal gøre op med mange års laden stå til.
Med det nye kontanthjælpsloft ønsker Neergaard at gøre op med "mange års laden stå til". Det må ifølge beskæftigelsesministeren ikke være muligt at kunne opholde sig på kontanthjælp i mange år.
Med det nye kontanthjælpsloft ønsker Neergaard at gøre op med "mange års laden stå til". Det må ifølge beskæftigelsesministeren ikke være muligt at kunne opholde sig på kontanthjælp i mange år. Foto: Søren Bidstrup, Scanpix

Antallet af kontanthjælpsmodtagere er for højt.

Det mener beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen.

- Stigningen i antallet af kontanthjælpsmodtagere er bekymrende og uholdbar, siger Jørn Neergaard Larsen i et interview på finans.dk.

Og det er i den kontekst, at man skal forstå det nye kontanthjælpsloft, som regeringen har indgået med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.

Vi er i en reformperiode, hvor der effektivt søges gjort op med det, vi har set de senere år, hvor alt for mange mennesker er gledet ind i kontanthjælpssystemet, blevet hængende i meget lang tid, og mens de har været der, er de kommet længere væk fra arbejdsmarkedet og har nu karakter af ikke-arbejdsmarkedsparat, siger Jørn Neergaard Larsen til Finans.dk.

Det vil han blandt andet gøre op med ved at bygge videre på reformer inden for sygedagpenge og førtidspension. Derudover peger han på den tidligere regerings ændringer på kontanthjælpsområdet som noget, der kan arbejdes videre på.

Og én måde, at få flere i arbejde på, er at få dem til at tage job, de normalt ikke ville tage, og som i stedet bestrides af udenlandsk arbejdskraft fra nabolandene.

- Der er heller ingen tvivl om, at der er en kultur i Danmark, der skal ændres. Vi har fra nabolandene ca. 150.000 mennesker, der på en eller anden måde er beskæftiget i ufaglærte job på det lønniveau, der er et potentielt relevant lønniveau for mange, siger Jørn Neergaard Larsen til finans.dk.

Derfor skal jobcentrene gøre mere for at få danske ledige til at konkurrere med den udenlandske arbejdskraft. Ministeren tilføjer dog, at det skal ske inden for rammerne af overenskomsterne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.