Mureren Mortens frygt: Vil jeg være i stand til at lege med mine børnebørn?

Jeg ved ikke, om jeg vil kunne lege med mine børnebørn, for jobbet som murer slider meget. Det fortæller den 40-årige murer Morten. Han frygter som så mange andre håndværkere nedslidning.
Morten Bjørn Larsen glæder sig over at være murer, men er usikker på, om helbredet holder til jobbet i længden. Tusindvis af andre håndværkere er bekymret for nedslidning, viser ny undersøgelse.
Morten Bjørn Larsen glæder sig over at være murer, men er usikker på, om helbredet holder til jobbet i længden. Tusindvis af andre håndværkere er bekymret for nedslidning, viser ny undersøgelse. Foto: Lars Andersen.

- Jeg kunne godt tænke mig at blive sådan en bedstefar, der er i stand til at rende rundt og lege med sine børnebørn, når jeg skal på pension. Så jeg håber, jeg har noget førlighed tilbage, og ikke er så nedslidt, at jeg kun kan sidde og kigge på og er lige til at lægge i trækassen. 

Sådan siger murer Morten Bjørn Larsen. Han bekymrer sig for sit helbred på den lange bane. En bekymring han deler med tusindvis af andre håndværkere. Det viser en ny og grundig undersøgelse udført af fagforbundet 3F Byggegruppen. 

Som det ser ud nu, kan 40-årige Morten Bjørn Larsen først gå på folkepension, når han er mindst 68 år. 

- Jeg skal holde 28 år endnu før pensionen. Om jeg kan det, ved jeg simpelthen ikke. Der er mange, som bliver slidt ned, siger Morten B. Larsen, og fortsætter:

- Alle mine ældre kolleger på plus 50 år døjer med skavanker. Og jeg kan navnene på de første ti nuværende og tidligere kolleger, som på grund af arbejde har fået diskusprolaps.

- Det her med nedslidning og arbejdsmiljø, taler vi ofte om i skurvognen. Det at have ondt i albuerne, ryggen, leddene eller andre steder kan rigtigt mange tale med om. Nogle må tage smertestillende medicin, for at de kan holde ud at gå på arbejde, fortæller Morten B. Larsen.

Vrid og farlige løft

Selv om der er lifte, kraner og mange andre hjælpemidler inden for byggeriet,  er der flere ting i hverdagen, som slider eller kan være farlige. Det fortæller Morten B. Larsen, der for tiden går og murer på et nybyggeri i Valby ved København. 

- På en almindelig dag skal jeg helst nå at lægge i gennemsnit omkring 400 mursten. Hver sten skal løftes, og det giver en masse vrid i ryggen. Det slider i længden, siger mureren.

Hårde og halvfarlige løft er ofte en del af hverdagen. 

- Tag sådan noget som et ståltegl  (en tung række af mursten forbundet med stål, der bruges som overligger i en vinduesåbning, red.). Det burde blive hejst på plads, men i stedet går vi som regel lige sammen nogle stykker og lægger det op, fortæller Morten B. Larsen, og fortsætter:

- Hvis vi skulle overholde alle Arbejdstilsynets regler, ville vi hverken kunne holde tidsplanen eller tjene en anstændig løn.

Det er først og fremmest tidspresset, man skal se på, hvis man vil gøre noget ved nedslidning.

I 19 år har Morten B. Larsen arbejdet som murersvend. 

- Jeg oplever, at i forhold til for 19 år siden, så er arbejdspresset steget. Vi skal klare vores opgaver meget hurtigt og for næsten hver en pris holde tidsplanen, fortæller mureren. 

Netop tidspresset betyder meget i forhold til nedslidning og ulykker på byggepladserne. 

- Det er først og fremmest tidspresset, man skal se på, hvis man vil gøre noget ved nedslidning. Hvis jeg nu for eksempel på en gennemsnits-dag kunne nøjes med at lægge 300 i stedet for 400 mursten, ville det virkelig gøre en forskel.

- Men jeg ved godt, det er svært at komme igennem med, for penge styrer det hele.

Glad for faget

Morten B. Larsen har på trods af risikoen for nedslidning, ingen planer om at forlade faget. 

- Jeg kan godt lidt mit fag, og jeg holder meget af at arbejde udendørs. Når jeg har fri klokken tre, har jeg fri. Der er ikke noget med, at jeg lige skal hjem og svare på 35 e-mails og lave andre ting, der har med jobbet at gøre.

- Men hvordan vil du holde de mindst 28 år, der er endnu før folkepensionen?

- Jeg vil prøve på at holde mig i form med noget svømning eller anden form for motion. Og så sørger jeg for at blive blødt op med massage, når det bliver for slemt med myoserne. Men ærligt talt ved jeg ikke, hvor slidt jeg vil være til den tid, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.