AIRBNB BAG FACADEN

Milliongevinst: Så meget tjener københavnerne på Airbnb

Nogle københavnere tjener styrtende med penge på at leje deres lejlighed ud til turister. Men ingen aner, om de betaler skat af det, de tjener.
Det er vigtigt, at vi sikrer os, at nogle af pengene ender i statskassen, når københavnerne tjener godt på Airbnb. Det mener professor Bent Greve.
Det er vigtigt, at vi sikrer os, at nogle af pengene ender i statskassen, når københavnerne tjener godt på Airbnb. Det mener professor Bent Greve. Foto: Scanpix/arkiv

Et sted mellem 300 og 450 millioner kroner er røget ned i lommerne på københavnere, der har lejet deres lejlighed ud på Airbnb i løbet af det seneste år.

Det viser en beregning, som Avisen.dk har lavet på baggrund af data indsamlet af det amerikanske dataprojekt Inside Airbnb.

Det glæder forfatter og ekspert i deleøkonomi, Claus Skytte, at københavnerne har tjent så mange penge på Airbnb.

- Det er helt fantastisk, og det bedste er, at de nok går ud og køber noget for pengene og dermed er med til at sætte gang i det økonomiske opsving, siger han til Avisen.dk.

Men vi skal også sikre os, at nogle af pengene ender i statskassen og kommer samfundet til gode, mener professor i samfundsvidenskab Bent Greve fra Roskilde Universitet.

- Nogle af de her penge er uden tvivl skattepligtige, og derfor synes jeg, vi skal pålægge Airbnb at indberette til Skat, hvor mange penge der bliver tjent, siger han.

Hvor mange overnatninger?

Når en turist har boet i en Airbnb-lejlighed, kan han skrive om sin oplevelse i en brugeranmeldelse. Jo flere anmeldelser, en lejlighed har, jo flere gange har den været lejet ud.

Avisen.dk's beregning er lavet ved at se på antallet af brugeranmeldelser og det beløb, som værterne den 18. juni havde angivet, at en overnatning i lejligheden koster.

Der er dog ikke enighed om, hvor mange af gæsterne, der skriver anmeldelser. Airbnb siger 72 procent, mens analytikere i andre lande regner med 50 procent.

Vi når derfor frem til en indtjening på rundt regnet 450 millioner kroner, hvis vi går ud fra, at hver anden skriver en brugeranmeldelse. Indtjeningen er derimod nærmere 300 millioner kroner med Airbnb's tal. Læs mere om undersøgelsen her.

Avisen.dk har forelagt beregningen for professor Bent Greve fra Roskilde Universitet.

- Så længe Airbnb ikke selv offentliggør deres omsætning, synes jeg, det her er en meget fornuftig måde at estimere det på, siger han.

Ingen kontrol

Det er vigtigt at få et bud på, hvor mange penge danskerne tjener på at leje deres lejligheder ud på Airbnb, mener Bent Greve. Det overblik har skattemyndighederne nemlig ikke. Det bekræfter Skat i en mail til Avisen.dk.

"...der (kan) ikke foretages en opgørelse over borgernes indberetning af indtægter fra udleje af privat bolig via bureauer som Airbnb mv,” skriver Skat blandt andet og fortsætter:

"Skat har ikke et særskilt indsatsprojekt, som i 2016 fører kontrol med, om personer, der lejer ud via Airbnb, medregner evt. skattepligtig indkomst herfra."

Skat er dog på vej med en større analysen af skatteindbetalingen i deleøkonomien for at finde ud af, om der er behov for nye tiltag på området, oplyses det i mailen.

Avisen.dk ville gerne kontakte de Airbnb-værter, der har tjent mest, for at høre, om de selv har indberettet det til Skat. Men for at forhindre Avisen.dk i at komme i kontakt med værterne, har Airbnb deaktiveret journalistens konto.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.