AIRBNB BAG FACADEN

Stort flertal af danskerne: Airbnb SKAL betale skat i Danmark

Airbnb betaler skat i Irland af de penge, selskabet tjener på, at danskere lejer deres lejligheder ud. Men Airbnb burde betale skat i Danmark, lyder det fra fire ud af fem danskere.
Airbnb's hjemmeside har hjemme i Irland, og derfor skal Airbnb ikke betale skat i Danmark.
Airbnb's hjemmeside har hjemme i Irland, og derfor skal Airbnb ikke betale skat i Danmark. Foto: Scanpix

Selvom Airbnb har tjent mellem 41 og 61 millioner kroner på at formidle udlejning i København det seneste år, har selskabet kun betalt omkring 100.000 kroner i skat. Det er ikke i orden, lyder det fra fire ud af fem danskere.

I en undersøgelse foretaget af analysebureauet Wilke for Avisen.dk blandt 1.003 repræsentativt udvalgte danskere svarer 81 procent, at de er enten enige eller delvist enige i, at Airbnb bør have pligt til at betale skat af det, de tjener, når en turist lejer en lejlighed i Danmark igennem Airbnb.

Den holdning deler professor i samfundsvidenskab Bent Greve fra Roskilde Universitet.

- Jeg mener sådan set, at de aktiviteter, der foregår på dansk jord, skal man betale skat af i Danmark, siger han til Avisen.dk.

Smart skatteordning

Men det er kun Airbnb's datterselskab Airbnb Denmark Aps, som laver marketing og 'business support' for Airbnb, der er skattepligtig i Danmark. Og det selskab betalte sidste år 106.664 kroner i skat.

De penge, som Airbnb tjener på, at danskerne lejer deres lejlighed ud, ryger uden om de danske skattemyndigheder og direkte til Irland, hvor den virksomhed, der ejer hjemmesiden Airbnb.com, har hjemme.

Airbnb understreger i en mail til Avisen.dk, at selskabet betaler den skat, man skal, i Danmark og i Irland. Og ifølge forfatter og ekspert i deleøkonomi, Claus Skytte, er der da heller ikke noget ulovligt i den konstruktion.

- Du kan kalde det en smart skatteordning, så virksomheden kommer til at tjene mest muligt. Airbnb gør bare lige som alle andre store virksomheder, siger han.

Normalt skal udenlandske virksomheder betale skat i Danmark af deres aktiviteter i Danmark. Men når aktiviteten foregår på internettet, gælder der andre regler.

- Det var noget andet, da man havde en rigtig virksomhed, som bestod af nogle mure og en skorsten. Det her er internettet og dermed er det grænseløst, siger Claus Skytte.

Brug for ny lovgivning

Under behandlingen af et lovforslag om Airbnb i Folketinget forklarede skatteminister Karsten Lauritzen, hvorfor selskaber som Airbnb ikke er skattepligtige i Danmark.

- Virksomheder, som formidler deleøkonomiske tjenester via en hjemmeside i udlandet, vil ofte ikke være skattepligtige i Danmark, sagde han blandt andet.

Men hvis lovgivningen ikke er gearet til at håndtere udenlandske virksomheder, der agerer i Danmark igennem en udenlandsk hjemmeside, så må lovgivningen laves om, mener Bent Greve.

- Det er ikke anderledes end et sommerhusudlejningsbureau, de betaler også skat af det overskud, de skaber. Tilsvarende bør der være klare regler, så der ikke opstår tvivl om, at selvfølgelig skal Airbnb betale skat af deres aktiviteter i Danmark. Også selvom de kun formidler aktiviteten, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.