AIRBNB BAG FACADEN

Staten går glip af millioner af skattekroner fra Airbnb

De penge, som Airbnb tjener på, at danskere udlejer deres lejligheder, ryger uden om det danske skattevæsen og direkte til Irland.
Hver gang en turist drejer nøglen rundt i en dansk lejlighed, tager Airbnb både et værtsgebyr og et gæstegebyr.
Hver gang en turist drejer nøglen rundt i en dansk lejlighed, tager Airbnb både et værtsgebyr og et gæstegebyr. Foto: Scanpix

Udlejningsportalen Airbnb har tjent mellem 41 og 61 millioner kroner på at formidle udlejning alene i København i løbet af det seneste år. Det viser beregninger, som Avisen.dk har lavet på baggrund af data indsamlet af det amerikanske dataprojekt Inside Airbnb.

Alligevel betaler Airbnb kun omkring 100.000 kroner i skat om året i Danmark, fordi langt størstedelen af overskuddet ender i Irland, hvor Airbnb har hovedsæde.

Men pengene er tjent i Danmark og skal derfor også beskattes i Danmark, mener professor i samfundsvidenskab Bent Greve fra Roskilde Universitet.

- Jeg mener sådan set, at de aktiviteter, der foregår på dansk jord, skal man betale skat af i Danmark, uanset hvordan de har lavet deres konstruktion, siger han til Avisen.dk.

Ikke skattepligtig

Når en dansker lejer sin lejlighed ud på Airbnb, beholder han langt størstedelen af beløbet, som han selv skal indberette til Skat. Men Airbnb tager både et værtsgebyr og et gæstegebyr.

Beregninger fra Avisen.dk har tidligere vist, at københavnerne i løbet af det seneste år har tjent mellem 300 og 450 millioner kroner på at leje deres lejligheder ud på Airbnb.

Inden københavnerne får deres fortjeneste, har Airbnb dog taget et værtsgebyr på tre procent og et gæstegebyr på mellem seks og tolv procent. Hvis vi antager, at gæstegebyret i gennemsnit er på ni procent, betyder det, at Airbnb har tjent mellem 41 og 61 millioner kroner på at formidle udlejning alene i København det seneste år.

Men de penge skal der ikke betales skat af i Danmark. Selskaber som Airbnb er nemlig ikke skattepligtige i Danmark, forklarede skatteminister Karsten Lauritzen under behandlingen af et lovforslag om Airbnb i Folketinget.

- Virksomheder, som formidler deleøkonomiske tjenester via en hjemmeside i udlandet, vil ofte ikke være skattepligtige i Danmark, sagde han blandt andet.

De skal i stedet betale skat i det land, hvor den virksomhed, som ejer hjemmesiden, hører hjemme. I dette tilfælde er det Airbnb Ireland, og den virksomhed har som navnet antyder hjemme i Irland.

Datterselskab betaler skat

Hvis man slår op i Skats liste over selskaber, der betaler skat i Danmark, finder man til gengæld Airbnb Denmark Aps.

Det er et selskab, som Airbnb betaler for at lave marketing og 'business support service' i Danmark, oplyser Airbnb i en mail til Avisen.dk. Og det datterselskab betalte 106.664 kroner i skat i 2015.

Airbnb understreger i mailen til Avisen.dk, at selskabet overholder skattelovgivningen i alle de lande, hvor man opererer.

"Vi betaler alt det skat, vi skal i Danmark og alt det skat, vi skal i Irland," skriver Airbnb.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.