VOLD MOD INDSATTE

EL til Mette F. om ytringsfrihed: Du har gjort nul!

Justitsminister Mette Frederiksen (S) er under pres fra et flertal uden om regeringen. Flertallet vil have en bedre beskyttelse af offentligt ansattes ytringsfrihed. Men på onsdagens samråd ville ministeren ikke lovet hverken EL, SF eller LA noget.
Onsdag var justitsminister Mette Frederiksen (S) i åbent samråd om offentligt ansattes ytringsfrihed. Det var dog ikke mange løfter, EL, SF og LA fik ud af ministeren.
Onsdag var justitsminister Mette Frederiksen (S) i åbent samråd om offentligt ansattes ytringsfrihed. Det var dog ikke mange løfter, EL, SF og LA fik ud af ministeren. Scanpix

Enhedslisten, SF og Liberal Alliance er voldsomt utilfredse med, at regeringen hidtil ikke har lavet en eneste regel, der kan beskytte offentligt ansatte, der ytrer sig og deltager i samfundsdebatten.

På dagens samråd, der var indkaldt af Enhedslisten, ville justitsminister Mette Frederiksen (S) ikke tage stilling til, hvad der skal gøres for at beskytte åbenmundede offentligt ansatte.

Og det fik retsordførerne fra Enhedslisten og SF helt op i det røde felt.

- Det ser ud til, at vi misser en historisk chance for at gøre en forskel for de mange offentligt ansatte, sagde Karina Lorentzen Dehnhard, der også er formand for Retsudvalget.

- Man har inden sidste valg på en snu måde sagt, at man handler en hel masse på offentlige ansattes ytringsfrihed, men man har absolut intet gjort alligevel. Fire år på regeringsposten, og der er sket nul, supplerede Pernille Skipper fra Enhedslisten.

Offentligt ansattes ytringsfrihed

§ 77

 

"Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog underansvar for domstolene.

 

Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingen sinde på ny indføres."

 

Kilde: Grundloven

UDVID

Begge rystede på hovedet og rullede med øjnene, fordi justitsministeren ikke ville svare på det ene samrådsspørgsmål, der lød som følger:

"Ministeren bedes redegøre for regeringens holdning til (...) offentligt ansattes ytringsfrihed og whistleblowerordninger (...)"

Det eneste, som ministeren ville sige, var groft sagt, at hun mener, at det er vigtigt, at der er gennemsigtighed i den offentlige sektor, og at offentlig ansatte føler sig trygge, når de deltager i samfundsdebatten.

- Betænkningen om offentligt ansattes ytringsfrihed og whistleblowerordnigner er sendt i høring, og vi respekterer høringsfasen. Vi noterer os dog, hvad udvalget bag betænkningen er enig og uenig om, sagde ministeren flere gange.

Både Dansk Folkeparti og Venstre har tidligere givet udtryk for, at de vil stemme for et lovforslag om bedre beskyttelse af offentligt ansatte, der kritiserer deres egen arbejdsplads. Der tegner sig dermed et flertal uden om regeringen.

Frosset ud og lagt i fosterstilling

Og det kan have store personlige konsekvenser at ytre sig.

Det har fængselsbetjent Marianne Jørgensen måtte sande. Hun arbejdede på Anstalten ved Herstedvester, men blev frosset ud af sine kolleger, der forsøgte at sække over en voldelig kollega.

Manden blev senere dømt ved to instanser for at have taget kvælertag på en kvindelig indsat. Hans to kolleger blev også dømt ved to instanser for at have afgivet falsk forklaring i retten.

Marianne Jørgensen er skuffet over, at ministeren ikke vil handle her og nu, hvor der er et politisk flertal for bedre beskyttelse af offentligt ansatte.

- Det sender et signal til de mange dygtige og retfærdige fængselsbetjente om, at de ikke bliver taget alvorligt, hvis de indberetter for eksempel vold mod indsatte, sagde hun tidligere på måneden til Avisen.dk.

Den tidligere fængselsbetjent frygter, at andre fængselsbetjente vil give sig selv mundkurv på, hvis ikke politikerne på Christiansborg sørger for, at der kommer nye regler på området.

- Det er vigtigt, at mine kolleger ved, at der ikke sker dem noget, hvis de står frem - som jeg har gjort - og fortæller om vold eller andre lovovertrædelser, sagde hun.

Først for kort tid siden er Marianne Jørgensen begyndt at arbejde på fuld tid. Hun gik ned med depression og angst efter mobningen på Anstalten ved Herstedvester.

Et ægte løftebrud?

Under samrådet Simon Emil Ammitzbøl fra Liberal Alliance også regeringen.

- Det her må være et ægte løftebrud, sagde retsordføreren, der dog tilbød regeringen sin hjælp.

- Hvis regeringen gerne vil speede processen op, så er Liberal Alliance klar til at forhandle og indgå kompromiser. Ytringsfrihed blandt offentligt ansatte lægger os nemlig meget på sinde, sagde Simon Emil Ammitzbøl.

Justitsminister Mette Frederiksen anerkendte dog, at der i tilfælde som for eksmpel Marianne Jørgensens er et reelt problem.

- Ja, vi er sådan set enige om, at der er et problem. Når der er offentlig ansatte, der ikke kender til deres muligheder og rettigheder, så er der et problem alene der, sagde hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.