Ole ville hjælpe arbejdsløse: Afslørede chef og risikerede jobbet

Ole Christiansen var ansat i Københavns Kommune, men hans loyalitet lå hos de arbejdsløse. Derfor risikerede han sit eget job for at opnå retfærdighed.
Ole Christiansen meldte i 2010 som den første danske embedsmand sin egen styrelse til Ombudsmanden. I dag er han glad for sin beslutning om at blive whistleblower. 
Ole Christiansen meldte i 2010 som den første danske embedsmand sin egen styrelse til Ombudsmanden. I dag er han glad for sin beslutning om at blive whistleblower.  Foto: Niels Ahlmann Olesen, Scanpix.

Med sit job og karriere på spil, meldte Ole Christiansen tilbage i 2010 sin egen arbejdsplads til Ombudsmanden. Han var manden, der fik Farvergade-sagen til at rulle, og det fortæller han nu om i et interview med Euroman.

Ole Christensen var to år tidligere blevet opmærksom på, at Københavns Kommune hævede langt større refusion fra staten, end deres beskæftigelsesarbejde gav dem ret til. Med andre ord snød de sig til penge fra staten.

Sagen handlede om aktivering af de arbejdsparate kontanthjælpsmodtagere i jobcentret i Farvergade i København, og blev derfor kendt som Farvergadesagen.

Ole Christiansen gjorde sin ledelse opmærksom på problemet, men de mente ikke, at der var tale om snyd. Så de næste to år gjorde Ole Christiansen sig altså klar på at blive en ægte whistleblower.

- Jeg vil ikke anbefale nogen at blive sur over et eller andet og så inden for en uge rulle det helt store artilleri ud. Det skal være gennemtænkt, siger Ole Christiansen til Euroman.

Mærkelig oplevelse

I foråret 2010 gik han derfor til journalister fra Berlingske Tidende, der straks begyndte at grave i sagen. Et halvt år efter var han så klar til at ringe til Ombudsmanden. Noget han kalder en ”lidt mærkelig oplevelse”.

- Så går man til Ombudsmanden med noget, der måske er lidt vildt, og så går man tilbage på sit arbejde og lader som ingen, siger Ole Christiansen.

Efter anmeldelsen blev Ole Christensen enig med kommunen om at afspadsere, mens sagen kørte. Andre konsekvenser har det dog ikke haft for Ole Christiansen.

Han har uden problemer kunne få arbejde i Gribskov og Ballerup Kommune, hvor han arbejder nu.

Arbejdsmarkedsstyrelsen gav i 2010 Ole Christensen medhold. Københavns Kommune havde fået for meget i refusion.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.