KAOS MED KÆRESTEPENGE

Lone om kærestepenge-kaos: Ud af busken, Henrik Dam

Lone Storm er lønmodtager og ramt af gensidig forsørgelsespligt, fordi hendes kæreste er på kontanthjælp. Hun mener, at beskæftigelsesministeren bør stoppe den forvirring, der har ramt flere af landets kommuner i forhold til fejl i sager om gensidig forsørgelse.
Lone Storms kæreste er på kontanthjælp, fordi han ikke længere har ret til sygedagpenge. Ifølge kæresten er han ikke i stand til at arbejde på grund af kroniske smerter. Derfor bliver han nu forsørget af Lone Storm, hvilket betyder, at kommunen trækker 2.000 kroner af en kontanthjælp på 10.849 kroner hver måned.
Lone Storms kæreste er på kontanthjælp, fordi han ikke længere har ret til sygedagpenge. Ifølge kæresten er han ikke i stand til at arbejde på grund af kroniske smerter. Derfor bliver han nu forsørget af Lone Storm, hvilket betyder, at kommunen trækker 2.000 kroner af en kontanthjælp på 10.849 kroner hver måned. Privatfoto

Lone Storm bor i Odense Kommune med kæresten. Parret deler dyne, så ifølge reglerne skal hun forsørge sin arbejdsløse bedre halvdel, og det gør hun også.

Men Lone Storm mener, at kommunen har lavet en fejl i sagsbehandlingen i forhold til den gensidige forsørgelsespligt. Derfor har hun klaget til både kommunen og Ankestyrelsen.

LÆS OGSÅ: Arbejdsløse Ulrik: Københavns Kommune leger Gud

Hun har dog mere ondt af kommunen, end hun har af beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S). Lønmodtageren føler nemlig, at ministeren har svigtet fælt i forhold til det kaos, der ligner nu hersker i flere af landets kommuner.

- Henrik Dam vil vel gerne genvælges? Ministeren har været forbavsende tavs. Hvis han ikke kommer med en klar udmelding, får han ikke mange stemmer fra de arbejdsløse, når der bliver valg, siger Lone Storm.

Kæresten er slidt ned

Lone Storm er 42. Hendes kæreste er 50. Parrets barn er blevet 18, så kæresten er gået markant ned i kontanthjælp.

Parret bliver trukket 5.000 i måneden, fordi Lone Storm er lønmodtager.

LÆS OGSÅ: Borgmestre til regeringen: Stop nu det kærestepenge-kaos

Meningen med den gensidige forsørgelsespligt er at få arbejdssky elementer i arbejde, men kæresten er ikke i stand til at arbejde, lyder forklaringen fra Lone Storm.

- Han er slidt ned på grund af hårdt fysisk arbejde. Han får smertestillende medicin. Og jeg er i fleksjob, fordi jeg har haft flere depressioner og har diagnosen ADHD, siger den kvindelige forsørger.

LÆS OGSÅ: Borgmester om kærestepenge-rod: Jeg er ikke tilfreds

Hun ved godt, at hun ikke er så hårdt ramt som andre par, der er ramt af regler om gensidig forsørgerpligt, der stammer fra kontanthjælpsreformen, der trådte i kraft i 2014.

- Det påvirker os meget, at kommunen har lavet fejl i vores sag. Vi er psykisk skrøbelige i forvejen. Men vi giver ikke op så let, siger Lone Storm.

Hvor er retssikkerheden henne?

Hun kæmper ikke kun for kærlighedens skyld. Hun kæmper også for andre kontanthjælpsmodtagere.

LÆS OGSÅ: Nyt brev afslører: Stop udbetaling af kærestepenge

- Vi har et retssamfund. Hvis jeg gør noget ulovligt, skal jeg betale en bøde. Det burde landets kommuner også gøre i det her tilfælde. Og hvorfor skal KL (Kommunernes Landsforening, red.) blande sig? spørger Lone Storm.

Avisen.dk har afsløret, at KL har sendt et brev til landets kommunaldirektører, der opmuntrer kommunerne til at klappe heste i forhold til at efterbetale trukken kontanthjælp.

Lone Storm er dog mest utilfreds med den siddende regering.

LÆS OGSÅ: Lovligt? Kommuner tilbageholder trukne kærestepenge

- Den største skurk er regeringen og de andre partier i Folketinget, der har stemt for kontanthjælpsreformen (alle partier pånær Enhedslisten, red.). Jeg har faktisk lidt ondt af kommunerne. Der bliver vedtaget en masse love, som de skal føre ud i livet, selvom de ofte mangler ressourcer, siger hun.

Avisen.dk har forgæves forsøgt at få beskæftigelsesministeren til at svare på kritikken.

Onsdag eftermiddag svarede Henrik Dam Kristensen i Folketingssalen på en del af Lone Storms kritik. Du kan læse ministerens svar her.

Så meget får du på kontanthjælp

 

Hvis du ikke har børn, kan du få 10.849 kroner om måneden i kontanthjælp (2015), hvis du er over 30.

 

Hvis du har børn, som du forsørger, kan du få 14.416 kroner om måneden (2015), hvis du er over 30.

 

Kilde: Borger.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.