Lokalpolitiker om kritik af omstridt læge: I skyder gråspurve med kanoner

Vibeke Manniche er sortlistet som lægekonsulent i Mariagerfjord Kommune. Derfor læses hendes lægeskøn ikke, selv om de indgår i aktuelle sager, lover udvalgsformand.
Vibeke Manniches lægeskøn har ingen betydning i Mariagerfjord Kommunes aktuelle sager, lover lokal politiker. 
Vibeke Manniches lægeskøn har ingen betydning i Mariagerfjord Kommunes aktuelle sager, lover lokal politiker.  Kasper Wenstrup, Scanpix

Der er ikke noget at komme efter i Mariagerfjord Kommunes behandling af hjerneskadede Heidi Mathiasens ansøgning om førtidspension. Det mener formanden for kommunens arbejdsmarkedsudvalg, Finn Cilleborg (S).

Avisen.dk kunne forleden afsløre, at lægeskøn fra den omstridte læge Vibeke Manniche indgår som de eneste i et afslag på førtidspension, som Mariagerfjord Kommune gav Heidi Mathiasen så sent som i juni. Vibeke Manniche var ellers frataget retten til at tage sig af Mariagerfjord Kommunes sager halvandet år forinden.

Det udtrykte Finn Cilleborg i første omgang undren over. Han sagde til Avisen.dk, at det lød forkert, og at han havde det skidt med det. Udvalgsformanden mente umiddelbart, at der skulle nyt lægeskøn til og ville tage sagen op med sin forvaltning med henblik på eventuel genoptagelse af sagen.

Alt efter bogen

Men alt er foregået efter bogen, fastslår Finn Cilleborg efter at have talt med sin forvaltning.

- Ved behandlingen af Heidi Mathiasens ansøgning i juni var der ikke brug for nogen ny oversættelse af lægeerklæringer, som er det, vi bruger lægeskøn til. Og der sad en lægekonsulent fra regionen i det rehabiliteringsteam, som behandlede sagen og lavede indstillingen til kommunen, siger han.

Finn Cilleborg mener ikke, det har nogen betydning, at Vibeke Manniches skøn stadig ligger i sagen. Og at hun er den eneste af mange læger, der ikke mener, at Heidi har en alvorlig hjerneskade efter meningitis og derfor godt kan komme i ressourceforløb. Nøjagtig som kommunen endte med at beslutte.

- Vibeke Manniches skøn ligger der jo og bliver ikke smidt ud. Men de har ingen betydning. Den seneste er fra foråret 2014. Når I jagter dem i dag, er det jo som at skyde gråspurve med kanoner. Det er gamle sager, mener udvalgsformanden.

Lægekonsulenten afgør ikke sagen

Når en sagsbehandler køber et lægeskøn af en ekstern lægekonsulent, får lægekonsulenten tilstendt alle de lægelige oplysninger i sagen. Dem skal lægekonsulenten 'oversætte' og sammenfatte for sagsbehandleren.

Lægeskønnet kan have betydning for, hvorvidt og hvornår sagsbehandleren vælger at indstille en borger til fleksjob eller førtidspension.

Men det er ikke lægekonsulenten, der træffer afgørelsen. Den træffes af kommunen efter indstilling fra et såkaldt rehabiliteringsteam, hvor blandt andre sagsbehandleren og regionens lægekonsulent er til stede.

UDVID

Kvalitetskrav til rådgivningen

For Finn Cilleborg er det vigtigt at slå fast, at Mariagerfjord Kommune ved en udbudsrunde i 2015 stillede krav om, at lægeskøn for kommunen kun måtte udføres af rådgivere, der uddannet cand.med. med speciale i socialmedicin og arbejdsmedicin.

Vibeke Manniches firma Lægeservice vandt udbuddet, men den nye aftale udelukkede Vibeke Manniche personligt, fordi hun ikke har nogle af de to specialer.

- Hun har intet med vores aktuelle sager at gøre, fastslår Finn Cilleborg.

I flere kommuner er samarbejdet med Vibeke Manniche ophørt, efter hun er blevet kritiseret for at vurdere syge borgere mere raske, end deres læger mener de er.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.